3 belangrijke tips om wiegendood te voorkomen

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: een kindje verliezen aan wiegendood. Om te voorkomen dat deze nachtmerrie voor jou en je partner werkelijkheid wordt, is het belangrijk je actief in te zetten om de wiegendood te voorkomen. Hoe je dit kunt doen, lees je op deze pagina. Zo geven we in dit artikel drie tips om de wiegendood te voorkomen.

©maxpixel.freegreatpicture.com

Alle tips in dit artikel zijn opgesteld door ervaren kinderartsen. Je kunt de tips in dit artikel dan ook zonder zorgen ter harte nemen om je kindje te beschermen tegen de wiegendood.

Geef je kindje een fopspeen
Diverse onderzoeken laten zien dat baby’s die met een fopspeen slapen, minder risico lopen om te overlijden aan de mysterieuze wiegendood. Het is niet duidelijk hoe dit komt. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat je kindje niet prettig met het gezichtje op het matras ligt, als er een speentje in zijn of haar mond zit. Dit betekent dat als je kindje met het gezichtje op het matras terecht komt, hij of zij zich sneller om zal draaien. Dit verkleint het risico op de wiegendood.

Goed om te weten: je kunt je kindje ook een fopspeen geven als je hem of haar borstvoeding geeft. Is de borstvoeding goed op gang gekomen, dan vormt de fopspeen verder geen probleem. Alleen als de borstvoeding nog niet goed op gang gekomen is, kun je beter even wachten met de fopspeen tijdens het slapen.

Leg geen stabilisatiekussen in het bedje
Er zijn diverse kussens op de markt die de wiegendood zogenaamd kunnen voorkomen. Deze kussens leggen je kindje in een specifieke houding, doorgaans op de zij. De producten lijken veilig, maar zijn dit juist niet. De speciale kussens die de wiegendood zouden moeten voorkomen, blijken het risico op verstikking namelijk te verhogen. Het is dus beter je kindje zonder stabilisatiekussen te laten slapen, al zijn de verhalen over een kussen nog zo goed.

Leg tweelingen niet samen in bed
Tot slot raden kinderartsen aan om tweelingen niet meer samen in bed te leggen. Het is misschien praktisch om de kinderen samen te laten slapen, maar het is niet veilig. Als er twee kinderen in hetzelfde bedje liggen, wordt het namelijk sneller warm. Wordt het te warm, dan gaan de kinderen al snel woelen en dit verhoogt het risico op de wiegendood. Daar komt nog bij dat de ene baby de ademhaling van de andere baby kan belemmeren. Ook dit is uiteraard niet de bedoeling. Laat je kinderen daarom altijd los van elkaar slapen, in hun eigen bedje.