7 symptomen die je niet mag negeren

Sommige mensen vinden het niet erg fijn om naar de dokter te gaan. Zij vertrouwen er gewoon op dat hun lichaam bepaalde kwalen oplost.
De grens is dan ook erg vaag. Iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens last van een beetje hoofdpijn, wanneer is dit dan zo erg dat je naar de dokter moet gaan? Veel mensen vinden dit lastig en gaan daarom maar gewoon niet. Toch zijn er een aantal signalen die je lichaam niet voor niets afgeeft. Mocht je ooit last hebben van de volgende symptomen, contacteer dan wél jouw huisarts.

© Pixabay.com

1. Extreme hoofdpijn die snel opzet
Iedereen heeft wel eens last van een beetje hoofdpijn. Maar als die hoofdpijn ineens heel ernstig is en snel op kwam zetten dan kun je last hebben van een infectie of een hersenbloeding. Vaak gaat dit soort hoofdpijn in combinatie met braken of een suf gevoel.

2. Vreemde tintelingen of problemen met spraak
Als je ineens last hebt van verlammingsverschijnselen, verwardheid of problemen met spreken dan kan het zijn dat je last hebt van een beroerte. Neem meteen contact op met medici, want hoe langer je hiermee wacht des te erger vaak de gevolgen zijn.

3. Druk op de borst
Hart- en vaatziekten zijn de nummer één doodsoorzaak in Europa. Bij mannen is een symptoom vaak druk op de borst, een beroerd gevoel, pijn in de buik en het gevoel van simpelweg zwak zijn. Let op dat deze klachten niet voor vrouwen gelden, zij kunnen van hele andere dingen last hebben.
Let ook op dat bij een hartinfarct pijn niet nodig is. Sommige mensen ervaren alleen een zwaar, drukkend gevoel.

4. Heftige buikpijn
Buikpijn is enorm vervelend en kan tal van oorzaken hebben. Denk aan galstenen, pijn aan de blaas, een alvleesklier die ontstoken is enzovoort. De pijn die in de maag zit kan uitstralen naar andere delen van het lichaam wat het geven van een diagnose erg moeilijk maakt.

5. Snel veel gewicht verliezen
Het klinkt als de droom van veel vrouwen, in een korte tijd veel gewicht verliezen. Toch betekent dit vaak dat er iets ernstigs aan de hand is. Het kan te maken hebben met kanker maar ook met abnormaal functioneren van de schildklier bijvoorbeeld.

6. Bloed bij de ontlasting
Vaak zijn problemen aan het prostaat of nierstenen de oorzaak van bloed bij de ontlasting. Mensen die bloed bij de urine hebben maar geen pijn voelen stellen een bezoek aan de dokter soms uit, zij hopen dat het probleem vanzelf overgaat. Dit is vaak niet zo, dus is het verstandig toch even naar de dokter te gaan.

7. Moe en lusteloos zijn
Iedereen heeft wel eens een dagje wanneer je niet zoveel zin hebt om iets te doen, maar als je langer als twee weken achter elkaar het gevoel hebt dat je moe en lusteloos bent, dan is het verstandig om even naar de dokter te gaan. De moeheid kan zowel een lichamelijke als een geestelijke oorzaak hebben. Soms is er iets mis met de stofwisseling, maar soms komt er ook gewoon uit dat je simpelweg teveel aan je hoofd hebt.