9 tips over en tegen wallen

Wallen… Dat is geen fraai gezicht. In deze blog lees je alles over het fenomeen kringen onder de ogen en wat je hier eventueel aan kunt doen. Veel oplossingen zijn er niet, maar het is zeker de moeite waard om even verder te lezen.

© Pexels.com

1. Wallen. Hoe komen die daar?
Dikke wallen onder de ogen zijn simpelweg vochtophopingen. Deze worden veroorzaakt door een zwelling, die vooral in de ochtend zichtbaar is. Je kent het wel: je wordt wakker, loopt de badkamer in en kijkt in de spiegel. Je schrikt je een hoedje van die zadeltassen…

2. Waarom wordt de huid onder het oog soms bruinkleurig?
Men spreekt vaak van dikke, donkergekleurde lijntjes waardoor je er moe uitziet. Voorheen werd er gedacht dat de kleur gewoon pigmentatie is. Tegenwoordig menen onderzoekers echter dat het een hoopje ijzer-ionen in de huid is.

3. De relatie tussen ouderdom en wallen
Een veelgestelde vraag is of men meer wallen en kringen krijgt naarmate men ouder wordt. Ouderdom zorgt inderdaad voor meer wallen of een “geleefde” uitstraling, want in de loop van een mensenleven verslappen de spieren van de oogleden. Zo vallen vetophopingen steeds meer op. Belangrijkere factoren zijn echter gemoedstoestand en erfelijkheid. Heb je heel spontaan last gekregen van wallen? Dan kan dit ook het gevolg van een allergie of ziekte zijn. Mensen met bijvoorbeeld Pfeiffer hebben donkere kringen onder de ogen.

4. Wallen bestrijden. Moet ik onder het mes gaan?
Hoewel een chirurgische ingreep, de ooglidcorrectie, vaak een prettig resultaat geeft, moet je deze ingreep niet zomaar laten uitvoeren. Denk hier eerst goed over na en vraag jezelf af of je echt last hebt van hangende oogleden. Bovendien bestaat de kans dat de rimpels, hangende oogleden en vermoeide uitstraling enkele jaren na de ingreep weer terugkomen. Een ooglidcorrectie is geen levenslange oplossing.

© Pixabay.com

5. Lasermethode
Wallen kunnen nooit weggaan met behulp van de gefractioneerde lasermethode, maar de donkerbruine kleur onder het oog kan wel weggemoffeld worden.

6. Crèmes
Ondanks het enorme aanbod crèmes en zalfjes, bestaat er geen wondermiddel tegen wallen. Als je toch een smeermiddel overweegt te gebruiken, kies dan voor een middel dat de volgende ingrediënten bevat: microsferen van hyaluronzuur, hesperidin en lactoferrine. Deze ingrediënten hebben eigenschapen die onder anderen de hydraten van de huid verbeteren en ijzer-ionen verwijderen.

8. Voeding
Let erop dat je niet te veel zout binnenkrijgt. Zout zorg namelijk voor vochtophoping in de huid, en dat is precies hoe wallen ontstaan. Probeer genoeg vitamine V binnen te krijgen, want zo zorg je ervoor dat de microcirculatie gestimuleerd wordt. Er zit vitamine C in kiwi’s, sinaasappels en spruitjes. Tot slot is het altijd goed om water te drinken.

9. Slapen
Kies voor een dik kussen waarop het hoofd een beetje schuin ligt. Zo verminder je enigszins het risico op vochtophopingen. Enkele uren nadat je opgestaan bent, worden de wallen vanzelf kleiner. De zwaartekracht helpt je dan een handje mee!