Alcohol drinken in de buurt van kinderen is geen goed idee

Als ouder of grootouder is een glaasje wijn op z’n tijd natuurlijk ontzettend lekker. Alleen, drink je die nu wel of niet in het bijzijn van je kinderen of kleinkinderen? Een onderzoek van het Institute of Alcohol Studies komt met het verlossende antwoord. Volgens hun rapport is het namelijk beter om de heerlijke alcoholische drank altijd buiten het zicht van minderjarigen te drinken. Zou je namelijk wel alcohol drinken in hun bijzijn dan worden ze opgevoed met het idee dat dit niet alleen heel normaal, maar ook standaard is en je eigenlijk niet meetelt zonder een glaasje alcohol.

© Pixabay.com

Hou alcohol uit het zicht
Uit het rapport blijkt tevens wat we zelf ook wel kunnen bedenken. Namelijk dat het niet in alle gevallen mogelijk is om het nuttigen van je alcohol buiten het zicht van de kleintjes te doen. Een belangrijke reden hiervan natuurlijk is dat je als ouder veel aanwezig bent in het leven van je kind. Denk maar eens aan lekkere diners buiten de deur waarbij je een heerlijk glaasje wijn drinkt en natuurlijk aan de vakantie waar je natuurlijk optimaal wilt ontspannen met een lekker drankje. De onderzoekers geven als tip om je kinderen niet te veel te laten zien dat je van je glaasje geniet. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat ook je kinderen zelf later flinke drinkers kunnen worden. Zo is althans de gedachte.

Ouders denken vaak dat hun kroost het niet doorheeft wanneer ze flink wat alcohol nuttigen, maar het tegendeel blijkt waar. Ook wanneer je echt dronken bent hebben kinderen dit vaak wel door. Als gevolg hiervan schamen de kinderen zich vaak voor hun ouders en ook merken ze dat er in dergelijke situaties meer onenigheid ontstaat. Soms vergeten ouders zelfs dat hun kinderen allang hadden moeten gaan slapen.

Richtlijnen van het Institute of Alcohol Studies
De onderzoekers van het Institute of Alcohol Studies komen in hun rapport met een aantal richtlijnen voor de omgang met alcohol. Zo raden ze aan om als ouder met je kinderen te praten over alcoholconsumptie en de gevolgen en zeker ook de gevaren ervan. Ben je toch dronken of heb je een kater? Bespreek dit dan niet met je kinderen, om ze zo niet het idee te geven dat dit normaal is.

De jeugd wordt niet alleen door hun ouders beïnvloedt
Uiteraard zijn ouders niet de enigen bij wie kinderen het gedrag omtrent alcohol kunnen ervaren. Daarnaast is het ook niet per definitie zo dat kinderen meer alcohol nuttigen wanneer hun ouders dit ook doen. Ze zien het ook bij hun leeftijdsgenoten en in reclames, waardoor ze vaak geactiveerd worden om zelf regelmatig alcohol te nuttigen. Tevens spelen ook de genen een belangrijke rol. Dit is althans de gedachte van professor Ingeborg Rossow, verbonden aan het Norwegian Institute for Alcohol and Drug Research.