Alle Belgen op medisch onderzoek

In 2018 wordt er een gezondheidsenquête afgenomen door het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV). Dit onderzoek moet inzicht geven in de algemene gezondheid van de Belg, bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe de gemiddelde Belg zich voelt, welke medicatie de gemiddelde Belg gebruikt en ga zo maar door. De laatste gezondheidsenquête dateert uit 2013, dus het is zeker tijd voor een nieuw onderzoek. Dit keer wordt het nationale gezondheidsonderzoek echter iets anders uitgevoerd.

©pxhere.com

De oude versus de nieuwe gezondheidsenquête
De oude gezondheidsenquête bestond uit vragenlijsten. Mensen die met het gezondheidsonderzoek mee moesten doen, werd gevraagd een vragenlijst in te vullen. Met de antwoorden in de vragenlijsten, kreeg het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid een beeld van hoe gezond de gemiddelde Belg nu eigenlijk is.

Dit gaat nu veranderen. In 2018 worden er namelijk niet alleen vragenlijsten verstuurd, maar komen er bij 1100 van de 11.000 respondenten ook verpleegkundigen langs. Zij nemen een bloedstaal af en doen een algemeen medisch onderzoek.

De nationale gezondheid nog beter onder de loep
De vragenlijsten van het oude nationale gezondheidsonderzoek boden al enkele interessante inzichten, maar nu wordt de gemiddelde Belg in het onderzoek nog beter onder de loep genomen. Niet alleen door de lichaamsomtrek, het gewicht, de lengte en de grijpkracht van 10 procent van de respondenten te meten, maar ook door het bloed te controleren op een hoge cholesterol en hoge suikerwaarden. Zo kan er ook onderzocht worden of iemand het risico loopt op diabetes of een andere aandoening.

© commons.wikimedia.org

Het onderzoek wordt niet voor niets uitgebreid. De vragenlijsten die respondenten invullen, geven namelijk een subjectief beeld in het onderzoek. Iemand kan zich namelijk heel gezond voelen, maar ondertussen eigenlijk helemaal niet gezond zijn. Door ook medisch onderzoek uit te voeren bij 10 procent van de respondenten, worden dit soort onvolledigheden in het onderzoek opgelost. Nu zien we niet alleen hoe gezond Belgen dénken dat ze zijn, maar ook hoe gezond ze daadwerkelijk zijn. Daarnaast kan zelfs de vergelijking gemaakt worden: hoe gezond denkt iemand dat hij of zij is en hoe gezond is deze persoon echt? Dit zorgt voor interessante inzichten, die er bij vorige gezondheidsonderzoeken niet waren.

Respondent in het gezondheidsonderzoek? Geen zorgen!
Sinds het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid de nieuwe onderzoeksmethode bekend maakte, kreeg het instituut al veel kritiek. Sommige mensen maken zich druk dat de privacy van de respondenten in het geding komt. Het WIV benadrukt dat dit niet het geval is. De identiteit van de respondenten is bekend bij de verpleegkundige die op visite komt en bij de arts die de onderzoeksresultaten analyseert, maar niet bij andere mensen. Dit betekent dat het onderzoek, zoals altijd, verder volledig anoniem is.

Ben je respondent in het nationale gezondheidsonderzoek, dan hoef je je dus geen zorgen te maken. Niemand zal erachter komen dat je overgewicht hebt, misschien een te hoog cholesterol hebt of een groter risico hebt om diabetes te krijgen door hoge suikerwaarden in het bloed.