Alles over de ziekte van Lyme

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van de ziekte van Lyme. Dit is een ziekte die je kunt oplopen wanneer je gebeten wordt door een teek. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. De meest voorkomende soort van deze bacterie is de Borrelia burgdorferi, maar in Europa zijn er ook nog andere soorten die voorkomen.

teek

© Pxhere.com

Hoe en wanneer krijg ik de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme kan je krijgen wanneer je gebeten wordt door een besmette teek. Een teek die besmet is met de Borrelia-bacterie. Men schat dat ongeveer een op de vijftig teken deze bacterie bij zich draagt. Een tekenbeet hoeft dus niet altijd de ziekte van Lyme tot gevolg te hebben. Teken leven in struiken en bomen. Veel mensen lopen dan ook een tekenbeet op wanneer zij door hoog gras lopen.

Het herkennen van de ziekte
Het is vooral belangrijk om te weten dat de symptomen van de ziekte van Lyme niet direct optreden. Het kan een aantal dagen of zelfs weken duren. Wanneer je op de plaats van de beet een rode huiduitslag ziet die steeds groter wordt en je een beetje grieperig voelt, dan is de kans aanwezig dat je de ziekte hebt.

Help, ik ben gebeten door een teek!
Als je ziet dat je gebeten bent door een teek dan is dat natuurlijk even schrikken. Sommige mensen willen de teek er in een reflex uittrekken. Dit is niet verstandig, omdat de teek in zijn geheel verwijderd dient te worden. Dit is het gemakkelijkst te doen met een tekentang die te koop is bij de apotheek. Mocht je echt geen tekentang voorhanden hebben dan kan je proberen met een vochtige vinger als het ware over de teek te rollen. Doe dit wel voorzichtig, omdat er echt geen stukjes teek in de huid achter mogen blijven.

tekenbeet

© Flickr.com

Preventie van de ziekte van Lyme
Men zegt het vaak: voorkomen is beter dan genezen. Er zijn dan ook een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je niet de ziekte van Lyme krijgt. Je moet er slechts voor zorgen dat het voor teken lastig is om jou te bijten. Wanneer je gaat wandelen in een bosrijk gebied, check dan eerst of er veel teken voorkomen in dat gebied. Wanneer je over grasrijk terrein loopt, gebruik dan zoveel mogelijk het midden van het pad. Dit is vaak erg plat waardoor de kans klein is dat je gebeten zult worden door een teek.
Een lange broek is aan te raden. Door je broekspijpen in je sokken te stoppen weet je zeker dat teken niet via een kiertje je broek in kunnen komen. Ook zijn er speciale insectensprays op de markt die insecten als teken afweren.
Tekenbeten komen vaak voor op de benen, maar ook op andere delen van het lichaam. Na een dag doorgebracht te hebben in het bos is het dan ook heel verstandig om het gehele lichaam even te checken op beten. Vraag een familielid of je partner om even te kijken. Ook achter je oren kan een tekenbeet zijn ontstaan.