Behandeling botkanker

Er zijn twee duidelijk te onderscheiden vormen van botkanker. Osteosarcoom kan enkel behandeld worden door chemotherapie en een operatie van het bot in kwestie. Soms kan bij een operatie amputatie van het getroffen bot nodig blijken.

© Publicdomainpictures.net

De chemotherapie die voor de operatie moet gebeuren, heeft als doel het verkleinen van de vastgestelde tumor. Toch is ook na de operatie verdere chemo noodzakelijk. Botkanker is zeldzaam en wordt om die reden niet in alle ziekenhuizen behandeld. Het kan dan ook gebeuren dat de patiënt niet in het eigen ziekenhuis geholpen kan worden. De behandeling van osteosarcoom is duidelijk zeer intensief en neemt ook veel tijd in beslag.

Ook de bijwerkingen van de chemo zijn zeer zwaar voor de patiënt. Haarverlies, misselijkheid, aantasting van het bloed (waardoor de patiënt erg vatbaar wordt voor tal van infecties), vermoeidheid, mondontstekingen zijn allemaal kwalen waar de patiënt al op korte termijn last van kan krijgen.

Op lange termijn kan onvruchtbaarheid of ernstige beschadiging van sommige organen voorkomen. De genoemde behandeling heeft wel vrij veel kans op slagen. In zo’n 60% van de gevallen is de afloop positief.

Ook bij vaststelling van het chondrosarcoom is een operatie nodig. Deze vorm is namelijk volkomen ongevoelig voor bestralingen en chemotherapie. Operatie is dan ook de enige mogelijke behandeling.