Botkanker tumor

Een tumor heeft in de loop der tijd een erg negatieve connotatie gekregen. Toch wil het eigenlijk niets meer zeggen dan ‘gezwel’. Een tumor kan echter ook goedaardig zijn en hoeft dus niet meteen een ramp te zijn.

© Wikipedia.org

Wanneer de tumor kwaadaardig is, spreken we van kanker. Naast de eigenlijke tumor, kunnen er ook metastasen optreden. Dit zijn uitzaaiingen. Wanneer deze uitzaaiingen er nog niet zijn, kan het voldoende zijn de tumor operatief te verwijderen. Bij uitzaaiingen echter, is de behandeling veel intenser. Ook chemotherapie is dan een must.

Bij botkanker worden gezwellen in de botten vastgesteld (bottumoren). Ook hier zijn verschillende soorten te onderscheiden, namelijk de primaire en de secundaire tumoren. De primaire beentumoren ontstaan in het bot zelf. Deze vorm is zeer zeldzaam. Wanneer het vastgesteld wordt, is dit meestal bij kinderen of jongeren en meestal aan armen of benen.

Gezwellen die het gevolg zijn van een andere kankersoort, worden secundaire bottumoren genoemd. Secundaire tumoren komen meer voor dan de primaire vorm. Over de oorzaak van dergelijke tumoren is zeer weinig geweten. Het is in elk geval noodzakelijk de gevonden tumor weg te halen. Hiervoor is het van groot belang dat de arts vooraf vaststelt wat de juiste aard van de tumor in kwestie is. Enkel zo kan met zekerheid gesteld worden over welke kanker het gaat en enkel zo kan dus ook de gepaste behandeling gestart worden.

De tumoren zijn altijd zeer duidelijk te herkennen. Het gaat namelijk om een plaatselijke abnormale uitstulping aan één van de botten. Zo snel mogelijk naar de arts gaan, is van levensbelang!