Cranberries tegen een blaasontsteking: (hoe) werkt het?

Veel vrouwen krijgen in hun leven te maken met een blaasontsteking. Het is pijnlijk en bovendien ontzettend vervelend. Er zijn medicijnen verkrijgbaar tegen dit nare kwaaltje, maar veel vrouwen zoeken liever een natuurlijke weg om het probleem op te lossen. Cranberries worden keer op keer genoemd wanneer je een vrouw vraagt naar een middel tegen blaasontstekingen. Maar helpt dit wel echt? Wat is de theorie achter de helende krachten van cranberries?

© Pixabay.com

De theorie
Vrouwen zijn natuurlijk niet voor niets cranberries gaan eten wanneer ze een blaasontsteking hebben. Er zit uiteraard een theorie achter waarom dit middeltje zo populair is geworden. Cranberries bevatten zogenaamde fenolen. Deze stofjes zorgen ervoor dat bacteriën verzwakt worden, waardoor ze er meer moeite mee hebben om in leven te blijven. In het geval van een blaasontsteking zou dit betekenen dat de bacteriën niet meer in staat zijn om zich aan de wand van de blaas te bevestigen. Hierdoor nemen de klachten af en lijkt het alsof de blaasontsteking genezen is. Sommige vrouwen zweren erbij, maar klopt deze theorie eigenlijk wel?

Het onderzoek
Er worden talloze onderzoeken gedaan naar de werking van cranberries tegen een blaasontsteking. De resultaten van deze onderzoeken kunnen nogal verschillen. Zo stelt het ene onderzoek dat er misschien wel werkzame stoffen in de cranberries te vinden zijn, maar dat deze stoffen veel te weinig aanwezig zijn om daadwerkelijk iets te veranderen of te genezen. Je zou daarom misschien wel liters cranberry sap moeten drinken om ook maar een kleine verbetering te voelen. Andere onderzoekers zijn het niet eens met deze uitslag, aangezien er geen rekening is gehouden met de verschillende vormen die een blaasontsteking aan kan nemen. Daarnaast zou cranberrysap misschien niet zo goed werken als een medicijn tegen een bestaande blaasontsteking, maar zou het wel een preventieve maatregel kunnen zijn. Een blaasontsteking zou dus voorkomen kunnen worden met behulp van cranberries. Toekomstig onderzoek moet dit nog uitwijzen, maar het is duidelijk dat er twijfels bestaan over de genezende kracht van deze besjes.

Wat kan je wel doen?
Er is dus geen duidelijk bewijs dat het drinken van cranberrysap helpt tegen een blaasontsteking. Dat is vervelend, want het leek een makkelijke en smakelijke manier om van die vervelende kwaal af te komen. Helaas is antibiotica op dit moment het enige middel waarmee je een bestaande blaasontsteking zeker zou kunnen genezen. Er zijn wel verschillende manieren waarop je een blaasontsteking kunt voorkomen. Een van de belangrijkste maatregelen is voldoende drinken. We weten allemaal dat het goed voor ons is, maar wanneer je last van blaasontstekingen hebt is het nog belangrijker. Daarnaast is het van belang dat je goed uitplast. Zorg er dus voor dat je alle urine kwijt bent wanneer je naar het toilet bent geweest en neem je tijd. Als laatste kan je een ontsteking voorkomen door goed op je hygiëne te letten. De hygiëne van je partner is ook belangrijk om het overdragen van bacteriën te verminderen.