Dementie symptomen

Dementie is een aandoening die vooral bij oudere mensen wordt vastgesteld. Deze aandoening kenmerkt zich niet heel plots, maar begint sluipend en wordt geleidelijk aan erger. De symptomen beginnen zich dan op te stapelen.

© Pixabay.com

  • Vergeetachtigheid is het hoofdkenmerk van dementie. Dit symptoom kan zich daarenboven al meteen van in het begin van de ziekte voordoen. We moeten echter wel opletten. Vergeetachtigheid is namelijk een verschijnsel dat zich sowieso ontwikkelt bij ouder wordende mensen. Dit wil niet noodzakelijk zeggen dat de persoon in kwestie dement begint te worden. In het eerste stadium van dementie wordt vooral het kortetermijngeheugen aangetast, later ook het langetermijngeheugen.
  • Patiënten met dementie hebben vaak ook moeite om te weten hoe laat het, welke dag van de week het is, of het dag of nacht is, enzovoort. Er kan met andere woorden sprake zijn van desoriëntatie in de tijd. Ook de weg verliezen, het eigen huis niet meer weten staan,… kan voorkomen. In die gevallen hebben we het over desoriëntatie in plaats.
  • Gewone dagelijkse activiteiten kunnen voor dementerende mensen een echte last worden. Koken, strijken, autorijden, poetsen, zich aankleden,… Het worden echte karweien. De familie ondervindt dan ook vaak ‘last’. Daarenboven is het vaak erg moeilijk afspraken te maken met een dementerend persoon. Zaken die vooruit worden gepland, worden bijna altijd vergeten door de zieke.
  • Ook denkstoornissen komen zeer vaak voor bij mensen met dementie. Ze krijgen moeite om te lezen, spreken, schrijven en rekenen. Zo is het voor dementerenden bijvoorbeeld erg moeilijk in een winkel te betalen. Ze hebben totaal geen weet meer van de waarde van geld.

In het begin beseffen de patiënten zelf zeer goed wat er aan het gebeuren is. Ze merken op dat ze meer vergeten dan vroeger, dat ze zichzelf niet meer goed kunnen behelpen, enzovoort. Dit is erg moeilijk om aan te zien, want het brengt vaak depressieve gevoelens met zich mee. Ook voor familie en omstaanders is dat echt niet leuk om zien. In een later stadium verdwijnt dit besef volledig.