Diagnose botkanker

Botkanker lijkt makkelijk vast te stellen. Het gaat namelijk om een raar uitziende afwijking aan één van de botten. Dit is echter uitsluitend in een reeds ver gevorderd stadium zo. De eerste maanden merk je bijna niets van de ziekte. Pijn aan de botten, gevoeligheid aan je beenderen en eventuele zwellingen komen niet meteen voor.

© Commons.wikimedia.org

Gezien botkanker een zeldzame vorm van kanker is, is de diagnose uiterst belangrijk. Meestal komen hier zowel een chirurg, een radioloog en een patholoog aan te pas. Aan de hand van verschillende röntgenfoto’s kan het eventuele vermoeden van botkanker al dan niet bevestigd worden. Indien er na het bestuderen van deze foto’s botkanker vermoed wordt, zijn verdere scans noodzakelijk. CAT-scans en MRI-scans kunnen namelijk uitsluitsel geven. Ook de grootte van de gevonden tumor kan zo exact bepaald worden.

Na al deze foto’s en scans is het tijd voor een biopsie. Dit houdt in dat er een klein beetje van het tumorweefsel wordt weggehaald. Dit wordt vervolgens microscopisch onderzocht om meer te weten te komen over de tumor in kwestie.

Ook het controleren van eventuele uitzaaiingen is meteen nodig. Wanneer al deze gegevens voorhanden zijn, kan de behandeling pas van start gaan. Een intensieve en zware weg waarbij het extreem belangrijk is de hoop nooit op te geven!