Diagnose hartklepaandoeningen

Hartklepaandoeningen laten zich altijd merken door een aantal vervelende klachten. Deze komen uiteraard niet altijd in dezelfde mate voor. Kortademigheid, een drukkend gevoel op de borst, overdreven moe zijn, duizeligheid,… Het kunnen allemaal eerste symptomen zijn van een hartklepaandoening.

© Pixabay.com

Wanneer je dit ervaart, kan je dus maar best eens naar de huisarts. Die zal dan verdere onderzoeken uitvoeren om na te gaan wat er precies aan de hand is. De eerste stap is uiteraard een lang gesprek over de symptomen en klachten die u ervaart. Wanneer de arts vermoedt dat het om een hartklepaandoening gaat, probeert de arts vooreerst te achterhalen om welke variant het gaat. Hiervoor is een echografie van het hart vereist.

Soms ziet de arts dan al dat het plaatsen van een ballon voldoende zou zijn om de problemen op te lossen. Ook het maken van een MRI-scan, röntgenfoto’s of een ECG kunnen de nodige informatie bieden. Zo kan de arts alles te weten komen over de aandoening en bepalen of een eventuele operatie noodzakelijk is.