Diagnose keelkanker

Wanneer je met bepaalde symptomen naar de arts gaat, en deze vermoedt dat het ernstiger is dan een gewone keelontsteking of iets dergelijks, zal je doorverwezen worden naar een specialist in het ziekenhuis.

┬ę Pixabay.com

Verschillende onderzoeken kunnen dan volgen om tot een juiste diagnose te komen. Zo zal de arts wellicht eerst met een spiegeltje zorgvuldig in je mond kijken. Via de neus zal een buisje met een minuscule camera ingebracht worden tot in je keel. Zo kan de arts een volledig beeld krijgen van je strottenhoofd.

Tijdens een kijkoperatie kijkt de arts nogmaals zorgvuldig naar heel het strottenhoofd en ook naar het begin van de slokdarm. Meestal wordt dan ook een stukje weefsel afgeschraapt dat nadien onderzocht wordt in het labo. Hieruit kan dan echt geweten worden of het wel degelijk om kanker gaat of niet.

Wanneer men kanker heeft vastgesteld, is de volgende stap het verkennen van de tumor. Hoe groot is de tumor, hoe snelt groeit hij verder aan, zijn er al uitzaaiingen, enzovoort… Een gepaste behandeling wordt dan op maat uitgestippeld. Radiotherapie maakt hier altijd deel van uit. Soms is daarnaast ook een operatie noodzakelijk.