Dit moet je weten over een endoscopie

Wanneer veel buikpijn één van de symptomen is en de arts verwacht dat je een poliep, een gezwel, een ontsteking, een vernauwing of lekkende bloedvaatjes hebt, kan het zijn dat de arts een darmonderzoek door middel van een endoscopie adviseert. Wat is een endoscopie? Hoe lang duurt een onderzoek met een endoscopie? Wat voor types endoscopieën zijn er? Hoe gaat een endoscopie in z’n werk? Hoe zit het met de pijn?

© Pixabay.com

Wat is een endoscopie?
Een endoscopie is een manier om je darmen en andere organen aan de binnenkant van je lichaam te onderzoeken. De arts gebruikt voor dit darmonderzoek een endoscoop. Een endoscoop is een slang met een lampje en een kleine camera. Een endoscoop is ook in staat om met kleine instrumenten hapjes van poliepen te nemen of om deze door te branden.

Hoe lang duurt een onderzoek met een endoscopie?
Wanneer je een onderzoek met een endoscopie moet ondergaan, moet je hiervoor wel een dag uittrekken. Het onderzoek moet je voorbereiden en je ligt ongeveer een halve dag in het ziekenhuis. Het onderzoek met een endoscopie zelf duurt niet lang, maar houd er wel rekening mee dat dit afhangt van het type endoscopie.

Wat voor types endoscopieën zijn er?
Elk type endoscopie heeft een eigen naam. Zo is een endoscopie van de dikke darm een coloscopie. Een gastrocopie is een endoscopie van de maag. Een oesofagoscopie is een endoscopie van de slokdarm. Een endoscopie van het laatste deel van de dikke darm is een sigmoïdoscopie. Tot slot, een proctoscopie of retroscopie is een endoscopie van de endeldarm.

colonsocoop

© commons.wikimedia.org

Hoe gaat een endoscopie in z’n werk?
Bij dit soort darmonderzoek gaat de arts met een endoscoop naar binnen. Dit gebeurt via een lichaamsopening. Hiervoor zijn meerdere opties, zoals via je mond of via de anus. De ingang hangt af van wat de arts wil gaan bekijken.
De voorbereiding voor dit soort onderzoek verschilt ook. In sommige gevallen moet je laxeren, zodat je darmen schoon zijn. Daarnaast mag je van te voren niet eten. Hetzelfde geldt als er gebruik wordt gemaakt van een narcose of een ruggenprik. Met plaatselijke verdoving met je van te voren wel eten.

Hoe zit het met de pijn?
Hoe de pijn wordt bestreden, verschilt per ziekenhuis en hangt ook af van wat je eigen voorkeur is. Een roesje, narcose, plaatselijke verdoving of een ruggenprik behoren tot de mogelijkheden. Je kunt dit voorafgaand bespreken met je arts.