Donor longen

Donoren zijn mensen die eigen organen bieden aan anderen die het nodig hebben. Dit kan gebeuren na overlijden van de donerende persoon, maar het kan bij sommige organen evenzeer wanneer de persoon nog in leven is. Aan orgaandonoren is vaak een groot gebrek. Veel patiënten met een bepaalde aandoening zitten te wachten op een hart, lever, dunne darm of pancreas van een donor. Ook transplantatie van nieren en longen is mogelijk.

© Pixabay.com

Veel donoren zijn er niet, gezien gezonde mensen hun organen vaak zelf nodig hebben om gezond te blijven. Wanneer je na je dood donor wil zijn, moet je dat ook al van tevoren aangeven. En dit is iets waar mensen vaak niet aan denken. Laten we het even specifiek over longdonatie hebben. Mensen die een longtransplantatie nodig hebben, komen op een lange wachtlijst terecht. Dit heeft te maken met het beperkte aantal donoren (zoals reeds vermeld), maar ook een aantal andere zaken moeten in acht worden genomen. Niet zomaar alle longen worden namelijk aanvaard als donors. Wie nieuwe longen nodig heeft, heeft bijvoorbeeld geen baat bij het krijgen van de longen van een frequente roker. Toch zijn rokers niet sowieso uitgesloten als donor. Wie geen longen heeft, is namelijk nog beter af met een rokerslong dan zonder longen!

Als een long geschikt is bevonden voor transplantatie, moet alles zeer snel gaan. Longen zijn namelijk uitermate fragiel. Het is van groot belang dat ze snel van het ene lichaam naar het andere gaan. Soms is het echter mogelijk dat een Belg longen krijgt van een Fransman. Alles moet met andere woorden erg goed voorbereid zijn! Er mag natuurlijk niets mislopen. Niet alle longen passen bij elke persoon. Wanneer er gedoneerde longen beschikbaar zijn, wordt op de wachtlijst gekeken welke persoon het beste bij de longen matcht (hiervoor wordt onder andere gekeken naar de bloedgroep van beide betrokken personen). Wie het beste matcht met de longen, wordt dan de gelukkige!

Zou je het ook wel zien zitten om donor te worden en wil je op die manier graag levens redden? Informeer je dan in het ziekenhuis. Anonimiteit is volledig gegarandeerd!