Droog haar in de winter? Lees deze verzorgingstips!

Veel mensen hebben last van droog haar in de wintermaanden. Dat is vervelend, want droog haar ziet er over het algemeen minder gezond en stralend uit. Het kan gaan pluizen en zelfs statisch aanvoelen. Ben jij ook een van de gelukkigen die ieder jaar weer te maken heeft met een onhandelbaar kapsel in de winter? Dan zou het goed kunnen dat jij ook last hebt van droge haren. Hoe ontstaat dit probleem precies en wat kan je er nou echt aan doen?

©pxhere.com

De oorzaken van droog haar
Er zijn verschillende redenen waardoor je droog haar kunt krijgen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je van nature minder talg aanmaakt. Talg is de stof die je haar op den duur vet maakt, maar het is ook een belangrijke verzorging voor je haar. Wanneer je te weinig talg aanmaakt zal je haar dor aanvoelen en niet mooi glanzen. De talgproductie kan ook beïnvloed worden door temperatuurschommelingen. Dat is de reden waarom droog haar vaker voorkomt in de winter. De temperaturen nemen buiten af, waardoor de verwarming binnenshuis aangaat. Wanneer je naar binnen of naar buiten gaat, wisselen de temperaturen dus veel meer dan in de zomer. Dit zorgt ervoor dat je talgproductie in de war raakt en dat dit natuurlijke proces verstoord wordt. De productie kan trouwens ook afnemen wanneer je ouder wordt, dus droog haar kan ook een ouderdomsverschijnsel zijn. Maar hoe kom je er vanaf?

Voorkom hitte
Hitte kan ontzettend beschadigend zijn voor je haar. We weten allemaal wel hoe schadelijk een föhn, krultang of stijltang kan zijn. Het is dus aan te raden om deze apparaten zo veel mogelijk links te laten liggen in de winter. Vind je het toch belangrijk om deze apparaten te gebruiken? Zorg er dan voor dat je een beschermend product in je haar doet en gebruik je föhn alleen op de laagste stand. Ook de hitte van je douchewater kan je haar uitdrogen. In de winter wil je natuurlijk een lekkere warme douche kunnen nemen, maar het hete water is slecht voor je haar en je huid. Kies daarom voor een lauwe douche.

De juiste verzorging
Ook de verzorgingsproducten die je gebruikt spelen een grote rol in de gezondheid van je haar. Het is daarom altijd verstandig om een shampoo en conditioner uit te zoeken die speciaal zijn gemaakt voor droog haar. Deze producten bevatten namelijk ingrediënten die je haar helemaal kunnen laten opleven. Masseer de shampoo in je hoofdhuid en beweeg niet te krachtig. Je wil je haar natuurlijk niet beschadigen. Wanneer je haar gewassen is, kan je het het beste in een handdoek wikkelen. Laat je haar een tijdje op deze manier drogen en kam het nog niet. Nat haar is namelijk erg gevoelig en breekt snel. Het is daarom verstandig om het pas te kammen wanneer je haar handdoekdroog is. Zo is je haar weer helemaal gezond, gehydrateerd en blijft het zo lang mogelijk mooi.