Dwangneurose symptomen

Dwanggedachten komen bij iedereen wel eens voor. Dit is vaak heel onschuldig, bijvoorbeeld je verlaat je huis, trekt de deur dicht en vraagt je dan af of je toch je frietketel hebt uitgezet. Je moet dan echt opnieuw naar binnen om terug een zeker gevoel te krijgen. Dit is een duidelijk voorbeeld van een totaal onschuldige dwanghandeling. Sommige mensen worden echter zo frequent geconfronteerd met dwanggedachten en –handelingen dat het echt een belemmering wordt in hun dagelijkse activiteiten.

© Pixabay.com

Patiënten die lijden aan een dwangneurose zullen zich echt ongelukkig voelen. Ze hebben geen controle over zichzelf en zijn er dan ook 24/24 uur mee bezig. De meeste dwangneurose-patiënten hebben zowel last van dwanggedachten als van dwanghandelingen.

Dwanggedachten zijn opdringende gedachten die steeds blijven terugkeren in het hoofd van de patiënt. De patiënt voelt zich dan niet de baas over zijn eigen gedachten en dat kan uiteraard erg frustrerend zijn.

Om de dwanggedachten weg te krijgen, gaan patiënten over tot dwanghandelingen. Om controle te krijgen over een dwangneurose is het vooral belangrijk er over te praten. Therapie of aangepaste medicatie kan in bepaalde mate helpen, maar je zal nooit helemaal van je dwangneurose af geraken.