Eerste hulp bij een slechte adem

Een slechte adem is een van de ergste dingen die je maar kunt hebben. Zelf heb je er weinig last van, maar het is vrij gênant en duidelijk merkbaar voor je omgeving. Maar hoe komt het eigenlijk dat je een slechte adem hebt? En belangrijker nog: wat kun je eraan doen?

open mond

© Pixabay.com

De oorzaken van een slechte adem
Iedereen weet wel dat er een aantal dingen zijn die ervoor zorgen dat je adem slecht ruikt: tabaksrook, koffie en look. Maar er zijn nog een aantal andere dingen die ook voor een slechte adem zorgen.
– Uien en gekruid voedsel. Het aroma van dit soort voedsel gaat naar de longen toe. Wanneer je uitademt, adem je dus ook de aroma van dit voedsel uit. Dit kan resulteren in een slechte adem.
– Dieet. Veel mensen weten dit niet, maar een dieet kan ook zorgen voor een slechte adem. Wanneer je vet verliest, komen er chemische bestanddeeltjes vrij in je lichaam. Deze kunnen ervoor zorgen dat je adem vies gaat ruiken.
– Weinig speekselaanmaak. Speeksel zorgt ervoor dat je mond gereinigd en fris blijft. Wanneer je weinig speeksel aanmaakt blijft je mond droog. Een droge mond zorgt sowieso voor een slechte adem. Houd dus altijd wat water bij de hand.

Een slechte adem voorkomen
Het is niet leuk om een slechte adem te hebben. Gelukkig kan je door een aantal simpele aanpassingen in je levensstijl er al voor zorgen dat jouw adem niet meer gaat stinken.
Het eerste wat je dient te doen is veel water drinken. Zoals hierboven ook al gesteld zorgt het regelmatig bevochtigen van je monde ervoor dat je geen droge mond krijgt. Daarnaast drink je als je water drinkt geen koffie en suikerhoudende dranken, welke een slechte adem kunnen veroorzaken. Drink bij voorkeur dus slechts water.
Uiteraard is een goede mondhygiëne ook de basis van een frisse adem. Het is belangrijk om iedere dag minimaal twee keer je tanden te poetsen. Ook als je er in de avond even geen zin meer in hebt. In de nacht hebben bacteriën vrij spel, zorg ervoor dat ze die kans niet krijgen! Daarnaast is flossen ook erg belangrijk.
Verder kan je ook je tong schrapen. Op je tong bevinden zich meestal de meeste bacteriën. Door je tong te schrapen verwijder je deze bacteriën en is de kans op een slechte adem dus kleiner.

tandenborstel

© Pxhere.com

Zeker door de dag heen
Wanneer je een belangrijk gesprek hebt of een geliefde gaat ontmoeten wil je natuurlijk niet uit je mond stinken. Daarom zijn er een aantal dingen die je altijd bij je kunt dragen om ervoor te zorgen dat jouw adem lekker fris ruikt.
Ten eerste is een flesje water altijd handig om je mond schoon te houden. Ten tweede kan je ook suikervrije kauwgom kauwen. Deze hebben vaak een mentholsmaak waardoor de geur van je adem meteen verbetert. Verder zijn er ook kleine flesjes mondwater beschikbaar. Als je echt heel onzeker bent over je adem kan je een klein flesje bij je dragen en voor jouw belangrijke moment je mond even spoelen met mondwater in het toilet.