Eerste hulp bij eelt

Bijna iedereen heeft wel een beetje eelt onder zijn voeten. Eelt is namelijk een natuurlijke beschermlaag die de huid creëert op plekken waar veel druk op staat. Dat maakt je voet een van de gevoeligste plekken voor eelt. Je plaatst namelijk de hele dag druk op je voeten en er ontstaat wrijving door je sokken en schoenen. Maar hoe ontstaat het precies?

© Pixabay.com

De oorzaken van eelt
Eelt is eigenlijk een verdikking en verharding van je opperhuid. Dit is de bovenste laag van je huid, die ook wel de hoornlaag wordt genoemd. Eelt vormt zich op alle plekken die onder druk staan of waar veel wrijving ontstaan. Dit is de reden waarom mensen die veel met hun handen werken ook eelt op hun handen hebben. De functie van deze dikke huidlaag is om je huid te beschermen tegen beschadigingen. Toch kan de hoeveelheid eelt soms uit de hand lopen, vooral onder je voet. Sommige mensen maken van nature ook meer eelt aan dan anderen. Teveel eelt kan er lelijk uitzien, maar het kan ook gaan scheuren en barsten. Dit kan voor pijnlijke plekken zorgen die je het liefste wilt voorkomen.

Huis- tuin en keukenmiddeltje
Heb je veel eelt onder je voet? Dan zijn er een aantal simpele middeltjes die je met spullen uit je voorraadkast kunt maken. Een van de makkelijkste middeltjes maak je met vijf aspirines en een beetje citroensap. Verpulver de aspirines en vermeng ze met een klein beetje water. Gebruik niet teveel water, want het moet een papje worden. Voeg daarna een beetje citroensap toe en breng het papje aan op je voeten. Laat het middeltje een kwartiertje inwerken door sokken aan te doen. De aspirine zorgt ervoor dat het eelt langzaam maar zeker een beetje verweekt en verdwijnt. Je kunt hetzelfde bereiken door regelmatig een voetenbadje te nemen. Meestal zijn de ingrediënten van een voetenbadje vooral verzorgend, waardoor het eelt minder snel verdwijnt als met de aspirines. Toch kan het warme water ervoor zorgen dat het eelt langzaam maar zeker zachter wordt.

Voetverzorging
Naast de simpele huismiddeltjes tegen eelt zijn er ook meerdere producten op de markt te vinden tegen deze harde huid. Een eeltvijl is een van de meest effectieve manieren om je problemen te verhelpen. Deze vijl schaaft de bovenste laag van de eelt weg. Doe wel rustig aan en verwijder stukje bij beetje een laagje eelt. Wanneer je te snel gaat kan je de zachte huid van je voet beschadigen. Vind je het niet fijn om je voeten te vijlen? Dan kan je kiezen voor eeltsokken. Deze sokken bevatten een gel of crème die je eelt kan laten verdwijnen. Deze sokken moet je vaak een paar uur dragen. Vervolgens zullen je voeten langzaam gaan vervellen. Dit duurt soms wel twee weken, dus je moet geduld hebben met deze sokken. Daarna zijn je voeten wel weer zijdezacht en is er geen eelt te bekennen.