Elk jaar een andere griep

Hoesten, verkoudheid en koorts. Dan heb je de griep, zegt men vaak. In werkelijkheid is griep een (besmettelijke) ziekte van de luchtwegen. Veroorzaker is een virus met de naam influenza. In België komt influenza vaak voor, meestal krijgen de meeste mensen de griep in de wintermaanden.

© Pixabay.com

Griepverschijnselen
Griep komt vaak plotseling, zomaar. Mensen beginnen wat te hoesten, krijgen vervolgens vaak hoofd- en keelpijn en koorts. Griep gaat ook al gepaard met koude rillingen en mensen voelen zich vaak erg moe. De griep kan enkele dagen aanhouden tot een maximum van een week. Na die week is de griep weliswaar vaak over, voordat men echt weer helemaal fit is en men zich weer energiek voelt, kun je zomaar enkele weken verder zijn.

Hoe krijg je de griep?
Griep is zoals gezegd een besmettelijke ziekte. Het is besmettelijk vanaf de eerste dag voor tot ongeveer vijf dagen na het begin van de eerste griepverschijnselen. De veroorzaker – het virus dus- zit in de keel, neus en de luchtwegen. Het virus komt in kleine druppeltjes in de lucht door niezen, hoesten en praten. Derden kunnen deze druppeltjes dus inademen en zo besmet raken. Overigens wordt niet iedereen die besmet raakt ook daadwerkelijk ziek. Als er wel verschijnselen optreden, dan gebeurt dat meestal een dag of hooguit twee etmalen na die besmetting.

Iedereen
De griep? Die kan iedereen krijgen. Heb je de griep gehad, dan ben je daarna wel immuun voor het virus dat in dat jaar de veroorzaker van de griep was. Het lichaam bouwt tijdens de periode van griep namelijk afvalstoffen op. Die afvalstoffen zorgen er vervolgens voor dat je niet nogmaals geveld wordt door de griep. Er is elk jaar sprake van een ander virus, en dus kun je elk jaar weer de griep krijgen.

Risico
Woon of werk je dicht op elkaar – met veel mensen in de buurt dus- dan loop je een groter risico om de griep te krijgen. Senioren die al kampen met long- en hartklachten, nierziekten en suikerziekte lopen de kans door de griep longontsteking te krijgen.

Voorkomen
Of je griep kunt voorkomen? Lastig te zeggen. Wel is het zo dat als je je niet lekker voelt, je er goed aan doet thuis te blijven. Dit om twee redenen: je bent zo zelf vaak sneller weer de oude en bovendien besmet je zo geen andere mensen, geen collega’s op het werk bijvoorbeeld. Extra rust, meer slapen en genoeg vitamines verkleinen de kans om besmet te worden. Ook hygiëne speelt en voorname rol; wie na elke maaltijd en na elk bezoek van het toilet de handen wast, reduceert de kans op griep. Nog een nuttige tip: hoest niet in je hand, maar tegen je elleboog en gooi een papieren zakdoekje na een keer snuiten weg. Maar hoe voorzichtig je zelf ook bent, door anderen die het minder nauw met hygiëne nemen, kun je alsnog besmet raken. Wil je het risico verkleinen, dan kun je je altijd laten inenten.