Het gele wondermiddel uit India

Kurkuma is een gele smaakmaker en een echt wondermiddeltje uit de natuur. Tegenwoordig vind je het in de winkel in poedervorm in het kruidenrek, maar in sommige Aziatische speciaalzaken kan je het ook in verse vorm aantreffen. Net zoals gember is het een wortel maar deze is iets kleiner een heeft een oranje tot bruine kleur. Variëren kun je eindeloos met deze kostbare smaakmaker. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat je het best combineert met zwarte peper. Beide kruiden kunnen gebruikt worden voor het op smaak brengen van een omelet, curry, wok,… Daarnaast wordt het ook toegevoegd aan soep en je kan er ook heerlijke thee mee maken.

© Pixabay.com

De grootste troeven
Je zult je ondertussen wel afvragen wat er dan zo gezond is aan deze kurkuma of geelwortel. Allereerst is het een doeltreffende natuurlijke ontstekingsremmer. Zowel problemen in spieren, pezen als gewrichten nemen af dankzij het gebruik van kurkuma. Bovendien vermindert het de gewrichtspijn bij reuma door het afnemen van de zwelling. Indien je dus al een dagje ouder wordt, kan dit zeker voor jou een doeltreffend middel zijn om die eerste ouderdomskwaaltjes te bestrijden. Een tweede belangrijk voordeel is een verhoogde productie van de gelukshormonen dopamine en serotonine door het gebruik van kurkuma. Bijgevolg is het uitermate nuttig voor mensen met depressieve klachten. Je voelt je als het ware onmiddellijk blijer worden met dit gele wonderpoeder. Andere studies hebben ook aangetoond dat je weerstand verhoogt door de anti oxidatieve werking en het geeft ook aanleiding tot een verhoging in de concentratie. Tot slot remt het de groei van kankercellen, verbetert het de spijsvertering en afbraak van vetten en helpt het bij lever- en galklachten.

Hele dag door kurkuma?
Net zoals bij andere voedingsmiddelen is het echter niet aangewezen om enkel nog maar kurkuma te eten. Een goede richtlijn is een dagelijkse portie van 1-3 gram. Dit komt ongeveer overeen met een theelepel. Wanneer je de smaak niet zo lekker vindt, kan je er ook voor opteren om een kurkuma supplement te nemen. Deze vind je tegenwoordig in de meeste biowinkels en apotheken.

Wondermiddeltje uit de oudheid
Tegenwoordig heeft kurkuma dankzij de vele gezondheidsvoordelen de naam ‘superfood’ ontvangen. In de eerste eeuw voor Christus werd het echter al in de traditionele Indische geneeskunde regelmatig gebruikt. De reden was vooral een reinigende werking voor de aders en ook het inademen van de rook zou helpen om slijmen te verminderen. Wanneer je inspiratie zoekt voor andere gerechten met kurkuma, kan je ook best een kijkje nemen bij Indische gerechten. Zij voegen het in bijna iedere maaltijd toe als smaakmaker.