Glutenvrij, niet zo onschuldig als het lijkt

Velen willen vandaag de dag alleen nog maar glutenvrije producten eten. Het is een echte hype geworden. Tal van restaurants bieden gerechten aan waar geen gluten inzitten. Bij bakkers kun je steeds vaker terecht voor een lekker gezond glutenvrij brood. Mensen zeggen zelfs dat als je gluten eet, je ongezond eet. Deze zelfverklaarde voedingsdeskundigen hebben er zichzelf van verzekerd dat het eten van gluten ongezond is en aan de basis ligt van bijzonder veel gezondheidsklachten. Deze hype is begonnen in de Verenigde Staten van Amerika en dan ook naar Europa overgewaaid. Maar er bestaat niet echt wetenschappelijk bewijs voor. Zijn gluten echt zo ongezond?

© Flickr.com

Zweer producten met gluten niet onmiddellijk af
Het is helemaal niet wetenschappelijk bewezen dat glutenvrije producten gezonder zijn dan voeding die gluten bevat. Daarbovenop is het zo dat veel glutenvrije producten zoeter, zouter of meer vet hebben dan de traditionele variant. Uit onderzoek van de Nederlandse consumentenbond is ook gebleken dat door meelvervangingsproducten te gebruiken glutenvrije voeding doorgaans minder vezels bevatten. Daarnaast moet je ook dieper in je buidel tasten voor deze zogenaamd “gezondere” producten. Tenzij je coeliakie of glutenallergie hebt, is het niet per se aanbevolen om producten met gluten te laten staan. Wetenschappers zijn er zelfs van overtuigd dat als je niet aan coeliakie lijdt je beter niet zonder begeleiding een glutenvrij dieet eet. Volgens sommige onderzoekers is het zelfs zo dat als er geen medische reden is om gluten te mijden, het uitsluitend eten van glutenvrije producten zelfs de gezondheid schaadt.

Is het echt ongezond om uitsluitend glutenvrije producten te eten?
Men zegt altijd “overdrijven is nooit goed”. Ook bij glutenvrije producten eten, is dat zo. Is er geen medische reden om geen gluten te eten, kan het echt niet kwaad om af en toe een glutenvrije maaltijd te verorberen. Maar gluten op je menu zetten is ook niet verkeerd. Uit onderzoek blijkt dat het niet eten van gluten wanneer je geen coeliakie hebt de gezondheid schaadt, omdat…

  • Granen en tarwe een zeer belangrijk component zijn van ons voedingsmenu. In deze granen zitten de gluten. Wil je glutenvrij eten, dan eet je tal van producten niet meer terwijl velen niet noodzakelijk ongezond zijn. Wel, integendeel.
  • Als je alleen maar glutenvrij eet, zijn voedingsexperten ervan overtuigd dat je een te eenzijdig eetpatroon ontwikkelt. Dit kan op termijn leiden tot een tekort aan vitamines B en E, en ijzer. Velen vergeten dat die in grote hoeveelheid aanwezig zijn in tarwe en hebben geen volwaardig alternatief om aan voldoende vitaminen en ijzer te geraken.
  • Glutenvrije producten hebben doorgaans ook veel minder vezels dan volkoren graanproducten. Het eten van te weinig vezels verhoogt de kans op constipatie en heeft nadelige gevolgen voor de darmflora.
  • Recent wetenschappelijk onderzoek van de Wageningen Universiteit en de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft aangetoond dat een glutenvrij dieet vaak als gevolg heeft dat de persoon te veel verzadigde vetten opneemt en te weinig vezels eet. Daarnaast hebben zij regelmatig een ijzertekort en een gebrek aan vitamine D, calcium, foliumzuur en magnesium.
  • Het eten van minder volkoren granen zou ook leiden tot een verhoogde kans op een hartinfarct.

Natuurlijk is het niet ongezond om af en toe glutenvrij te eten. Net zoals het niet ongezond is om af en toe vegetarisch te eten. Verklaar glutenvrije producten niet heiliger dan de paus en besef dat als je geen coeliakie hebt je voldoende vezelrijke voeding moet eten.