Groeispurt is geen botziekte

Groeispurt is geen ziekte, maar gewoon een fase die alle kinderen doormaken en die soms toch wel met twijfels en vragen gepaard gaat. Groeispurt komt zowel voor bij jongens als bij meisjes op het moment dat het lichaam op korte tijd opmerkelijke veranderingen ondergaat.

© Pixabay.com

Groeispurt komt voor een eerste maal voor op erg jonge leeftijd, namelijk rond de tiende levensdag en dan nog eens na drie weken, na zes weken en na drie maanden. Dat zijn momenten waarop jonge kinderen plots helemaal veranderen en groeien. Op jonge leeftijd hebben de baby’s er echter zelf geen last van. Het is de normale evolutie. Een nieuwe groeispurt komt voor rond de pubertijd. Dit is voor de betrokken kinderen vaak wel een lastige periode.

Meisjes maken in het algemeen de groeispurt eerder mee dan jongens. Bij hen begint de puberteit namelijk eerder. De groeispurt wordt op verschillende manieren opgemerkt. Handen en voeten worden groter, je lichaam groeit, het aangezicht verandert, je gewicht neemt toe, je spieren veranderen… Vaak is het echter zo dat niet alle veranderingen zich op hetzelfde moment voordoen, waardoor het kind vaak niet goed beseft wat er aan het gebeuren is en waarom die veranderingen zich zo ‘raar’ voordoen. Na enkele jaren is het hele proces echter doorgemaakt.

Uiteraard zijn er geen medicijnen om de ervaring van zo’n groeispurt te vergemakkelijken. Het is enkel belangrijk dat de kinderen met hun vragen ergens terecht kunnen. Merk je als ouder dat je kind ergens mee zit, zorg dan gewoon dat je kind weet dat je er voor hem/ haar bent.