Herkenbare symptomen voor verslaving en verslavingsgevoeligheid

Elk mens is anders en elk mens heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Zo is de één zeer bestendig tegen allerlei verleidingen, daar waar de ander er makkelijk voor valt. Maar ook dat varieert natuurlijk weer, want de één is niet voor alcohol te vangen, en de ander juist wel. Hetzelfde geldt voor drugs, games, gokken en ga zo maar door. En we weten allemaal dat een verslaving destructieve gevolgen kan hebben voor de gemoedstoestand van de individu, maar minstens ook voor de directe omgeving.

© pixabay.com


Uiteindelijk zal een verslaafde moeite hebben om toe te geven verslaafd te zijn, wat het aanpakken dus bemoeilijkt. Maar tegelijkertijd zijn er natuurlijk wel symptomen waaraan je een verslaving kunt herkennen. We zetten er per categorie een aantal op een rij.

Alcoholverslaving
Een individu die bovenmatig veel alcohol drinkt is te herkennen aan verschillende symptomen, zo heeft een alcoholist al snel last van een slechte nachtrust, is verward, is geregeld ziek en kan te maken hebben met een leveraandoening. Dit is dan in een verdere fase, maar aanvankelijk is het te herkennen aan de ontkenning van bovenmatig gebruik en het ‘downplayen’ van de situatie, het goed praten en meer. 

Gokverslaving
Een gokverslaafde is relatief makkelijk te herkennen als je direct toegang tot de financiën hebt. Zeker bij het spelen in online casino’s, waarbij transacties een duidelijke indicatie geven. Maar er zijn natuurlijk omwegen en op het moment dat een persoon obsessief naar een nieuwe speelsessie uitkijkt, is dat het eerste symptoom. Maar ook een onregelmatige nachtrust is hier een factor in, omdat de speler de tijd uit het oog verliest door ’s nachts te blijven spelen. Ontkenning behoort eveneens tot de symptomen, dit alles kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals trillen, hoofdpijn en problemen in sociale omgang.

Gameverslaving
Het spelen van games op een obsessieve manier valt tegenwoordig ook onder een verslaving weg te zetten en dat is in bepaalde mate vergelijkbaar met een gokverslaving. Zo raakt een speler al snel de tijd uit het oog, waardoor er in zeer lange sessies wordt doorgespeeld. In extreme gevallen wordt er ook nauwelijks gegeten en gedronken en op het moment dat een speler erop gewezen wordt, wordt er geagiteerd gereageerd. Directe symptomen zijn een onregelmatige nachtrust, het afstoten van sociale kringen en slecht levensonderhoud.

Drugsverslaving
De meest complexe verslaving, gezien er zoveel variaties in drugs zijn. Toch is een verslaafde op zichzelf vrij gemakkelijk te herkennen. In veel gevallen ziet de persoon er qua gezondheid belabberd uit en ook de financiële situatie is een drama, gezien alles opgaat aan de verdovende middelen. Verslaafden zoeken elkaar ook sneller op met als gevolg dat de oorspronkelijke sociale kring de persoon uit het oog verliest. Daarnaast ontstaat er een obsessie voor de desbetreffemde drugs, wat het leven van een individu gaat domineren.

Er volgen nu, kort en bondig, een aantal herkenningspunten van een verslaafde en in de verschillende categorieën. In deze situaties is de persoon al verslaafd, maar ook op voorhand kan een verslaving geanticipeerd worden en dat is middels symptomen van verslavingsgevoeligheid. Dit is te herkennen aan ontwenningsverschijnselen na het gebruik of het doen en het ontkennen van een beoogde verslaving, tot eventuele enige agressieve bejegening. Op het moment dat dat soort situaties ontstaan, is het verstandig met een specialist te gaan praten om erger te voorkomen.