Hoe gaat een gastroscopie in zijn werk?

Wanneer je klachten hebt met betrekking tot de maag, de slokdarm of de darmen dan zou een bezoekje aan de maag-darm-leverarts (MDL) geen onverstandige keuze zijn. De arts zal je klachten beoordelen en eventueel, wanneer hij dat nodig vind een gastroscopie uitvoeren. Een gastroscopie is het proces waarbij de arts door middel van een slangetje, ook wel een gastroscoop of endoscoop genoemd, in je maag, slokdarm of darmen kan kijken. Aan het slangetje is een cameraatje verbonden, waarmee de arts de afwijkingen kan constateren. Ook zit er een minuscule schraper aan het slangetje, waar de arts, wanneer nodig het nodige weefsel kan wegnemen om te controleren. Dit soort onderzoeken zijn niet van het fijnste soort, dus het is belangrijk om goed voorbereid bij de arts te verschijnen wanneer er ook voor jou een gastroscopie gepland staat.

gastroscopie

© commons.wikimedia.org

Hoe bereid je jezelf voor?
Het is belangrijk dat het onderzoek uitgevoerd wordt terwijl jij nuchter bent. Minimaal 6 uur voor het onderzoek mag je niet meer eten, drinken of roken. Je krijgt wel instructies van de arts, want het zou eventueel kunnen dat je bijvoorbeeld wel je medicijnen mag nemen. Het belangrijkste wat je zelf kan doen is je ontspannen. Een slangetje in je keel geschoven krijgen is verre van een prettig gevoel en het enigste om dit zo probleemloos te laten verlopen is ontspanning. Reacties als kokhalzen of boeren zijn heel normale reacties, dus laat dat ook gewoon gebeuren. Het boeren is een reactie op de lucht die de arts door de slang heen blaast. Dit doet de arts, zodat hij meer kan zien. Je krijgt voor het onderzoek ook nog een middel te drinken, dat voorkomt dat er schuim in je maag ontstaat. Dit is namelijk een volstrekt natuurlijke reactie van je maag dat geproduceerd wordt, wanneer er dingen in je maag komen die er niet in horen, zoals het slangetje. Dit schuim beperkt het zicht van de arts aanzienlijk, dus daarom moet je dit schuimwerend middel drinken.

glas water

© Pixabay.com

Hoe verloopt het onderzoek?
Wanneer je erg tegen het onderzoek opziet, kun je afspreken met de arts, dat hij je in een roesje brengt. Je wordt dan licht slaperig en je kunt je zo beter ontspannen en het onderzoek kan dan gemakkelijker plaatsvinden. Het roesje wordt tot stand gebracht door een infuus aan te brengen. Je zult ook een verdovende spray in je keel ingespoten krijgen, wat zoveel mogelijk het kokhalzen tegengaat. Daarna zal er een soort van ring in je mond geplaatst worden, zodat je mond in ieder geval open blijft staan en je niet per ongeluk op de slang kunt bijten. Dit alles gebeurd terwijl jij op je linkerzijde gaat liggen. Als de arts eventueel weefsel afneemt, dan is niet perse pijnlijk, maar je voelt er wel wat van. Wanneer het onderzoek klaar is, zul je naar de uitslaapkamer gebracht worden, waar je je roesje kunt uitslapen en een beetje kunt bijkomen van het onderzoek. Je mag nog absoluut niet eten en drinken, omdat de verdoving in je keel eerst moet uitwerken en je je kunt verslikken. Omdat je misschien nog niet geheel wakker bent, is het verstandig als je iemand hebt die je nadien weer naar huis kan brengen.