Hoe herstellen de longen van roken

De longen van een persoon die jarenlang gerookt heeft, zijn altijd ernstig aangetast. Is volledig herstel van je longen na jaren roken nog wel mogelijk? Nicotine en teer (stoffen die in sigaretten zitten) gaan zich snel hechten in je longen. Normaal gezien houden je longen zichzelf schoon, maar het is sowieso erg moeilijk alle nicotine en teer te bannen. Rokerslongen zijn dus sowieso niet zo gezond dan longen van een niet-roker. Wanneer je stopt met roken, zal je al snel merken dat ademhalen makkelijker begint te gaan. Toch is volledig herstel niet meer mogelijk. Aangerichte schade kan niet hersteld worden. Je kan alleen een verergering tegengaan.

© Pixabay.com

Als je al lang rookt, moet je nu ook niet denken dat stoppen geen zin meer heeft. Sowieso doe je er beter aan wel te stoppen! Roken verhoogt de kans op longkanker en ook hart- en vaatziekten komen frequenter voor bij rokers.

Wanneer je beslist te stoppen met roken, kunnen er een aantal symptomen optreden op korte termijn. Veel hoesten, prikkelbaarheid, vermoeidheid en een gevoel van zwakheid kunnen voorkomen. Toch zal je ook al snel positieve factoren opmerken. Een betere smaak en reuk, makkelijker ademen, minder snel moe zijn na inspanningen,… Dit zijn slechts enkele voordelen. Natuurlijk zijn ook op lange termijn gevolgen merkbaar. Vooral de fysieke conditie van de ex-roker zal enorm verbeterd zijn. Ook de kans op hartaandoeningen is dan gronding verminderd.

Ook al rook je al jaren, stoppen met roken is altijd nuttig! Positieve gevolgen zullen bij iedereen duidelijk worden.