Hoe hygiëne je ziek maakt

Vroeger werden mensen ziek door een gebrek aan hygiëne. Er ontstonden bacteriële epidemieën door vies drinkwater, mensen kregen voedselvergiftiging door besmet eten en ga zo maar door. Nu leven we veel hygiënischer en worden we niet meer ziek door deze oorzaken. Sterker nog, we zijn eigenlijk iets té schoon. Volgens experts worden we vandaag de dag ziek door ons té schone leven.

© Pixabay.com

Ziek worden door té proper leven: hoe zit dat?
Als je iets laat vallen, eet je het niet meer op. Je handen was je iedere dag wel vijf keer, of misschien zelfs meer. Douchen doe je niet meer eens per week zoals vroeger, maar iedere dag. We leven zo schoon, dat ook de gezonde bacteriën in onze leefomgeving geen kans meer krijgen. Het resultaat? Ons immuunsysteem raakt in de war en hierdoor worden we juist ziek.

Leef jij té proper?
Was je ieder uur je handen met water en zeep, douche je iedere dag uitgebreid en peins je er nog niet over om iets op te eten als het op de grond is gevallen? Dan leef je waarschijnlijk te proper: dit zijn namelijk de symptomen van een té proper leven. De kans is groot dat je hierdoor juist vaker ziek bent. Hoe je hier verandering in kunt brengen, lees je in onderstaande alinea’s.

Minder ziek worden door minder proper leven: tips
Er zijn diverse dingen die je kunt doen als je minder proper wil leven, zodat je minder snel ziek wordt. Hieronder geven we je enkele tips om jouw leefstijl nét iets minder hygiënisch te maken en je immuunsysteem op deze manier te ondersteunen.

Douche niet iedere dag
Het is helemaal niet nodig om je iedere dag te douchen. Sterker nog, met een dagelijkse douche breng je je immuunsysteem juist in de weg. Na fysieke inspanning mag je uiteraard best douchen, maar het is niet nodig je iedere ochtend of iedere avond te douchen.

© Pixabay.com

Gebruik minder zeep
Als je doucht, heb je niet altijd zeep nodig. Hetzelfde geldt bij het wassen van de handen. Zeep doodt ook goede bacteriën en ook dit is niet goed voor je immuunsysteem. Als je wat vaker doucht, probeer het dan eens zonder zeep te doen. Ben je het gewend je handen vaak te wassen, doe het dan regelmatig zonder zeep.

Eet gezonder
Volgens experts zijn we niet alleen té schoon, maar worden we ook sneller ziek door ons ongezonde eetpatroon. Eet gezond en gevarieerd en je hebt minder last van griepjes, verkoudheden en andere kwaaltjes. Ook is het helemaal niet erg om iets op te eten als je het op de grond hebt laten vallen, al kun je natuurlijk niet overal van de grond eten.