Hoe je kinderen sportief trainen?

Het is een feit dat kinderen tegenwoordig te weinig bewegen. Vroeger speelden kinderen nog vaak buiten waar ze konden rennen en springen, maar tegenwoordig gebeuren deze bewegingen eerder via een controller van de Playstation. Als gevolg zijn er niet alleen meer kinderen die kampen met overwicht, maar ook een motorische achterstand en houdingsafwijking kan hierdoor worden ontwikkeld.

cheerleaders

© Pixabay.com

Intensief trainen
Aan de andere kant zijn er dan weer kinderen die van jongs af aan intensief trainen in de hoop om ooit een carrière als topsporter uit te bouwen. Deze intensieve trainingen brengen dan weer het risico met zich mee dat de lichamelijke en sociale ontwikkeling hinder ondervindt. Kinderen zijn geen kleine volwassenen en daarom zou het dan ook verkeerd zijn om te denken dat ze dezelfde trainingen kunnen ondergaan als volwassenen.

Hoe train je kinderen?
Tot voor kort werd er gedacht dat weerstandstraining slecht was voor kinderen. Nu is ondertussen geweten dat bij deze trainingsvorm heel wat voordelen kunnen zitten voor kinderen zoals: meer kracht, minder risico op blessures, verbeterde gezondheid en betere sportprestaties. Daarnaast ziet men bij weerstandstraining vaak ook een toename van het zelfvertrouwen van kinderen.

Toch zijn er enkele zaken waar je beter op let wanneer je kinderen wil gaan trainen:

Hou de activiteiten leuk
Eerst en vooral dien je er voor te zorgen dat de activiteiten leuk en stimulerend zijn. Leef je in in de wereld van kinderen en denk na over wat hen interesseert, zonder te proberen een van hen te zijn.

kleuters sporten

© Pexels.com

Werk met regels
Kinderen vergen een andere aanpak dan volwassenen. Door dat ze nog aan het opgroeien zijn, hebben ze nog nood aan regels. Dat terwijl een volwassene zichzelf al was discipline kan opleggen.

Veilige omgeving
De trainingen moeten doorgaan in een veilige omgeving waarbij de kinderen beschermende uitrusting dragen die op hun maat is gemaakt.

Groepstraining heeft voordelen
Een persoonlijke training voor kinderen kan zowel 1 op 1 als in groep. Toch heeft het houden van groepstrainingen bij kinderen zo zijn voordelen. Het zorgt niet alleen voor extra plezier, maar ook worden hun sociale vaardigheden ontwikkeld en leren ze werken in groep.

Positieve training
Kinderen moeten training zien als iets positiefs, en het is dan ook de verantwoordelijkheid van de trainer om er voor te zorgen dat de trainingssessies niet als een karwei worden beschouwd.

Welke aanpak werkt?
Kinderen trainen vergt een andere aanpak, een waarbij je je op twee doelgroepen moet richten. Enerzijds de kinderen en anderzijds hun ouders. Beide groepen vragen een andere aanpak want ouders willen dat hun kinderen een sport gaat beoefenen zodat ze in iets kunnen uitblinken of omdat ze gezond zouden blijven. Kinderen aan de andere kant zijn enkel en alleen maar uit op plezier. De ouders mogen dan wel de trainingen betalen, toch is het belangrijk dat je je richt op de kinderen gezien deze prioriteit zijn als trainer.