Hoe je tanden de oorzaak van hoofdpijn kunnen zijn

Flinke hoofdpijn, we kunnen er op z’n tijd allemaal last van krijgen. De ene persoon zelfs nog wat vaker dan de andere. Over de symptomen zijn we het in de meeste gevallen wel eens. Vaak handelt het namelijk om een ongelooflijke pijn op een bepaalde plek in het hoofd, die dikwijls doorstraalt naar andere gedeeltes in het hoofd. Hoofdpijn is niet altijd hetzelfde als migraine. Migraine is een stevige hoofdpijn die regelmatig terugkeert en zelfs misselijkheid en braken kan veroorzaken. Hoofdpijn kan weliswaar erg pijnlijk zijn, maar kan worden veroorzaakt door iets heel anders. Zelfs pijn die oorspronkelijk bij de tanden vandaan komt en uitstraalt naar andere plekken in het hoofd, kan namelijk worden waargenomen als pijn aan het hoofd. Andersom kan ook hoofdpijn soms aanvoelen als tandpijn. Als je het wel beschouwt is dat eigenlijk helemaal niet zo vreemd. Het gebit maakt onderdeel uit van het hoofd en is op allerlei wijzen verbonden met andere gedeeltes in het hoofd en dus kan je bij het voelen van pijn snel naar de verkeerde oorzaak wijzen.

© Pexels.com

Een verkeerde stand van tanden en kaken kan veel pijn veroorzaken
Het is belangrijk dat de onderkant en de bovenkant van je gebit goed op elkaar aansluiten en hiermee zorgen voor een nette occlusie (oftewel beet). Dit is echter lang niet bij iedereen het geval. Iemand die geen degelijke occlusie heeft kan hierdoor zijn mond niet optimaal sluiten. Als gevolg hiervan blijven de kaakspieren dag en nacht doorgaan in een poging de mond toch beter te sluiten. Symptomen die hierbij optreden zijn onder meer het vervelende tandenknarsen, tandslijtage en hoofdpijn, die soms zelfs uitstraalt naar de rug, nek en schouders. Heb je een orthodontiebehandeling ondergaan? Ook dan kun je last krijgen van pijn in je kaken en tanden. De stand van je tanden is immers veranderd en hiermee ook de stand van je kaken.

Naar de tandarts of de huisarts met je pijn?
Als je niet zeker weet of het bij jouw specifieke pijn om tandpijn of hoofdpijn gaat, kan het lastig zijn om te besluiten naar welke arts je moet gaan. Het is in ieder geval belangrijk dat je professionele medische hulp inschakelt wanneer je last hebt van pijn in of aan je hoofd. Verder is het raadzaam om minimaal één of twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Door je gebit regelmatig te laten controleren verklein je problemen als tandpijn. Komt je hoofdpijn telkens weer terug? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze heeft verstand van een breed scala aan soorten pijn aan het hoofd en kan een goede diagnose stellen bij jouw specifieke situatie. In veel gevallen weet hij precies hoe hij de pijn in jouw hoofd zo effectief mogelijk kan behandelen, zodat je er snel weer vanaf bent. Waar nodig kan hij je ook doorverwijzen naar een specialist, zoals bijvoorbeeld een neuroloog.