Hoe kom je aan voldoende Vitamine D?

Vitamine D, ook wel bekend als de “sunshine vitamin”, wordt in het lichaam aangemaakt als reactie op zonlicht. Deze vitamine kan ook verwerkt worden in voeding of voedingssupplementen. Genoeg vitamine D in jouw systeem hebben heeft veel voordelen, bijvoorbeeld gezonde botten en gezondere tanden. Maar ook biedt deze vitamine bescherming tegen kanker, type 1 diabetes en meerdere ziektes/aandoeningen.

Vitamine D

© Pixabay.com

Wat is Vitamine D?
Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een prohormoon! Vitamines zijn voedingssupplementen die niet door ons lichaam kunnen worden aangemaakt. Vitamine D wordt dus wél aangemaakt door ons lichaam op het punt dat onze huid in contact komt met zonlicht. Als je genoeg onder de zon komt zul je in de meeste gevallen genoeg Vitamine D aanmaken. Maar deze vitamine/prohormoon breekt snel af, en hierdoor is het erg lastig om te bepalen of je daadwerkelijk genoeg vitamine D in je systeem hebt. Vooral in de winter is de kans groot dat dit dus niet het geval is. Wel is het altijd een goed idee om extra vitamine D in te nemen door middel van voeding en supplementen. Uit onderzoek is ook gebleken dat een behoorlijk percentage van de bevolking een tekort heeft aan deze vitamine/prohormoon.

Voordelen van vitamine D
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van calcium en is dus logischerwijs een belangrijke factor voor het onderhouden van jouw botten. Wij hebben vitamine D nodig om calcium te absorberen. Een gedeelte van de calcium in ons lichaam wordt namelijk door de nieren verwijderd. Vitamine D vangt deze calcium op.

Verlaagde kans op griep
Uit een onderzoek waarbij kinderen 4 maanden lang een gezonde vitamine D inname hebben gekregen, bleek dat hun kans op griep met 40% verlaagd was.

Verlaagde kans op diabetes
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er een sterk verband bestaat tussen een hoge concentratie vitamine D in het bloed en het risico op diabetes. Uit een van deze onderzoeken waar een groep kinderen dagelijks een vitamine D inname kregen, is dus gebleken dat hun kans op diabetes met 88% was verlaagd.

handenstand

© Pixabay.com

Middel tegen kanker
Vitamine D is zeer belangrijk bij het groeien en onderhouden van cellen en de communicatie tussen cellen. Uit sommige onderzoeken is gebleken dat deze vitamine de groei van cellen in een kankergezwel kan vertragen. Aan de andere kant verhoogt een tekort aan deze vitamine ook de kans op bepaalde soorten kanker.

Symptomen tekortkoming Vitamine D
Wil je weten of jij een tekort hebt aan vitamine D? Dit zijn sommige van de symptomen van tekortkoming:

  • Vaker ziek worden
  • Vaker een infectie krijgen
  • Moeheid, uitgeput gevoel
  • Pijn in de botten en rug
  • Depressie
  • Spierpijn
  • Haarverlies

Natuurlijk kan je niet met zekerheid zeggen dat je een tekort aan vitamine D hebt, als je een of meerdere van deze symptomen bij jezelf herkent. Maar herken je deze symptomen wel? Dan is het altijd verstandig om even langs de dokter te gaan. Het kan tenslotte geen kwaad!