Hoe vaak moet je je haar wassen?

We moeten allemaal onze haren wassen, maar het is en blijft de vraag hoe vaak we dit moeten doen. Iedereen heeft zo zijn eigen normen en routine. Zo vindt de ene het fijn om gewoon iedere dag fris haar te hebben, terwijl anderen de wasbeurt soms wel een week uitstellen. Eigenlijk is er ook geen harde regel voor het wassen van je haar, want de frequentie is totaal afhankelijk van je persoonlijke gevoel, de dikte van je haar en het tempo waarom je hoofdhuid talg aanmaakt. Talg is namelijk het stofje dat je haar vet maakt. Het stofje heeft een belangrijke functie, want het zorgt er ook voor dat je haar gezond en gevoed oogt. Mensen met erg droog haar hebben juist een tekort aan talg, wat natuurlijk ook ontzettend vervelend is. Maar wat betekent de talgproductie nou voor het wassen van je haar?

© Pixabay.com

Meer talg? Meer wassen
Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat mensen met een hogere talgproductie hun haar vaker moeten wassen. Waarschijnlijk doe je dit al vanzelf, want veel talg staat vaak gelijk aan vet haar. Na een wasbeurt kan je haar binnen één of twee dagen alweer vet ogen, wat niemand wil natuurlijk. Toch is het de moeite waard om je haar niet meteen te wassen wanneer het er vet uitziet. De talgproductie wordt namelijk gestimuleerd wanneer je je haren wast, aangezien alle verzorgende oliën en vetten uit je haar worden gewassen. Je lichaam gaat vervolgens meer talg produceren om je haar weer te voorzien van deze gezonde oliën. Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het dus wordt. Het is daarom de moeite waard om altijd een extra dag te wachten voordat je je haar wast. Je kunt je coupe er wat frisser uit laten zien door droogshampoo te gebruiken.

Dunner en dikker haar
Naast je talgproductie speelt ook de dikte van je haar een rol in hoe vaak je het moet wassen. Dit is niet zozeer omdat het bepaalt hoe snel je haar vies wordt, maar wel hoe je haar valt na het een paar dagen niet gewassen te hebben. Mensen met dikker haar kunnen merken dat het erg veel gaat pluizen wanneer het net gewassen is. Dan valt het haar pas mooi op de tweede of derde dag na de wasbeurt en blijft het ook mooi in model zitten wanneer het een paar dagen niet gewassen is. Heb je fijn haar? Dan zal je misschien merken dat je haar er het mooiste uitziet op de eerste dag na het wassen. Fijn haar heeft namelijk de neiging om te gaan hangen en er futloos uit te zien wanneer het een paar dagen niet gewassen is. Dit heeft te maken met de natuurlijke olieproductie in je haar. Deze voedende oliën zijn namelijk redelijk zwaar, waardoor ze dun haar kunnen laten hangen. Wanneer je dik haar hebt, is je haar hier minder gevoelig voor en blijft je coupe mooi vol.