Hoe voorkom je schimmel in huis?

Levende organismen, ook wel bekend als schimmels, wil je niet in je woning hebben. Het kan namelijk gezondheidsklachten veroorzaken. Denk bij symptomen schimmel indademen aan concentratieproblemen, longproblemen, astma, netelroos, chronische ontstekingen maar ook huidproblemen, zoals eczeem. Je doet er daarom goed aan om schimmel in huis te kunnen herkennen, maar ook om te weten hoe de schimmel het beste bestreden kan worden. In dit blogartikel leggen we het uit.

© pixabay.com


Wat is de oorzaak van schimmel in huis?

Om het probleem van schimmel in huis op te lossen, moet je wel weten hoe schimmel ontstaat. Het probleem moet natuurlijk wel grondig aangepakt worden. Dat spreekt voor zich. Laten we voorop stellen dat schimmel alleen kan opduiken in ruimtes waar teveel vocht is. Schimmels kunnen zich nou eenmaal alleen in een vochtige ruimte ontwikkelen. Het vochtprobleem moet dus effectief bestrijd worden, als je de schimmels in huis wilt aanpakken. Maar hoe herken je schimmels? Schimmels kun je best gemakkelijk herkennen. Denk bijvoorbeeld aan bruine (of soms zelfs zwarte) plekken op muren en plafonds, een muffe geur of constante condens op muren en ramen.


Hoe ventileer je je huis?

Teveel vocht in huis kan problemen geven. Daarom moet dat vocht weg kunnen. Ben je aan het koken? Zet dan even de ventilatie aan als je kookt. Dat helpt! Goed ventileren is heel belangrijk. Heb je een mechanische ventilatie, zet hem dan minimaal op 2. En als je kookt, zet hem dan op 3. Hiermee voorkom je dat de schimmel kans krijgt om zich te nestelen en ontwikkelen.

Ventilatieroosters moeten altijd open blijven. Doordat er frisse lucht naar binnen kan stromen, is de lucht die je inademt een stuk gezonder. Dat voorkomt schimmel in huis, en het is ook nog hartstikke goed voor je gezondheid. Dus, ventilatieroosters moeten 24 uur per dag open staan.

Maar ventileren alleen is niet genoeg. Daarom is het belangrijk om iedere dag even een raam open te zetten. Bijvoorbeeld als je opstaat. Maar ook als je aan het koken bent, kun je beter even een raam open zetten. Vijftien minuten per dag is genoeg om even te luchten. Ook in de winter. Zo kan het vocht in huis weg. 

Twijfel je of het probleem wel opgelost wordt met deze handige tips, dan kun je altijd nog een expert naar het probleem laten kijken. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die jou hiervoor uitstekend kunnen adviseren, zoals het team van Strooming.

What do you want to do ?

New mail