Hoofdluizen herkennen

Het herkennen van hoofdluizen is geen moeite. Je merkt het namelijk meteen aan de jeuk die je zal ervaren op je hoofd.

© Pixabay.com

Luizen zijn parasiterende diertjes. Dit wil zeggen dat ze het bloed van de mens nodig hebben om te overleven. Ze prikken in je hoofd en zuigen bloed op. Dat zorgt voor het vervelende jeukgevoel. Heb je de laatste tijd last van een kriebelig gevoel tussen je haren? Dan is de kans groot dat er ook bij jou tijdelijk luizen wonen. Deze irritante insectjes nestelen zich vast in je haren en leggen ook tientallen eitjes (neten genoemd). Deze plaatsen ze tegen je hoofdhuid, omdat het daar lekker warm is.

Luizen zijn erg kleine diertjes, maar toch kan je ze waarnemen met het blote oog. Een volwassen luis is zo’n drie millimeter groot. Een goede methode om te ontdekken of je luizen hebt, is door je haar te kammen wanneer het nog nat is. Doe dit terwijl je voorovergebogen over het bad hangt. Zie je na je kambeurt kleine beestjes bewegen in bad? Dan zijn dit ongetwijfeld luizen! Maak je vooral geen onnodige zorgen.

Het hebben van luizen is geen aangenaam gevoel, maar het is volkomen ongevaarlijk. Door je haren goed te behandelen ben je ze ook zo weer kwijt! Probeer wel zo weinig mogelijk hard te krabben. Dit kan kleine wondjes op je hoofdhuid veroorzaken waardoor in de slechtste gevallen huidinfecties kunnen optreden. Indien je toch blijvend last hebt, neem dan best eens contact op met je huisarts.