Hoofdluizen: voortplanting

Hoofdluizen komen zeer frequent voor. Hoewel het volkomen ongevaarlijk is, wil iedereen er toch zo snel mogelijk van af geraken.

© Commons.wikimedia.org

Toch is dit niet zo evident, gezien hoofdluizen zich razendsnel vermenigvuldigen. De eitjes van mensenluizen worden neten genoemd. Deze bevinden zich vlak aan de haarwortel. Na een goede week komen deze neten uit en worden er dus nieuwe luizen geboren. Neten kunnen niet weggewassen worden met water en ook met zeep kan je ze niet verwijderen.

Wie met luizen geconfronteerd wordt, heeft eigenlijk vaak slechts een klein aantal echte luizen in het haar. Een twintigtal luizen per persoon, gemiddeld. Het aantal neten in het haar is echter veel groter. En dat is natuurlijk het probleem, gezien dit later ook allemaal vervelende beestjes worden. Zoals reeds gezegd, kan je enkel met water en zeep niet veel doen om van die neten af te geraken.

Om ze kwijt te raken ga je best eens langs de apotheker achter een chemisch middeltje. Deze producten zorgen ervoor dat niet alleen de luizen zelf, maar ook de neten zo snel mogelijk verdwijnen.