Kans op brandwonden is het grootst bij jonge kinderen

Kleine kinderen tot 18 maanden lopen vaker ernstige brandwonden op dan andere leeftijdsgroepen. Althans, ze worden vaker opgenomen in brandwondencentrum. Dat blijkt uit een onderzoek onder diverse brandwondencentra. Vooral bij de leeftijd tussen 12 en 18 maanden is een piek te zien. Dat heeft volgens experts voornamelijk te maken met het feit dat het kind op deze leeftijd bepaalde vaardigheden ontwikkelt zoals lopen en zichzelf optrekken. In combinatie met de wil om de wereld ontdekken zorgt dit ervoor dat het risico op brandwonden toeneemt. Opvallend is dat in negen van de tien gevallen een hete vloeistof zoals koffie of thee de oorzaak is.

© Pixabay.com

Snelle ontwikkeling
Kinderen ontwikkelen zich in de eerste jaren van hun leven ontzettend snel. Voordat je het weet is die kleine baby een peuter geworden die kan lopen, praten en de wereld gaat ontdekken. Fantastische momenten natuurlijk, maar ze brengen ook gevaar met zich mee. Het is namelijk geen toeval dat juist op dat moment het aantal gevallen van kinderen met brandwonden behoorlijk toeneemt. Kinderen kunnen ineens dichter bij het gevaar en zijn plots in staat om een kopje hete koffie of thee van tafel naar zich toe te trekken. Deze ontwikkeling bij kinderen gaat vaak ineens heel snel waardoor ouders het niet verwachten en er niet op voorbereid zijn.

Steekproef onder ouders
Een steekproef onder ouder levert overigens opvallende resultaten op. Vrijwel alle ouders geven namelijk aan dat ze heel goed beseffen dat warme dranken als thee en koffie ernstige brandwonden kunnen veroorzaken. Toch denken ze dat het hen niet overkomt. Sterker nog: bijna 75% van de ouders geeft aan dat ze kans erg klein achten dat dit bij hun kind gebeurt. Als argument daarvoor geven ze vaak dat ze hun kind immers hebben uitgelegd dat het gevaarlijk is. Daarbij overschatten ouders echter in veel gevallen het vermogen van een kind om dit ook daadwerkelijk te begrijpen en zich daaraan te houden. Kinderen die jonger zijn dan twee jaar, zijn namelijk niet in staat waarschuwingen te onthouden. Ze zijn nieuwsgierig en ontdekken graag.

Klein ongeluk, ernstige gevolgen
Hoewel de ouders aangeven dat er tijdens het drinken van koffie of thee weinig tot geen risico is op brandwonden is het in bijna de helft van de gevallen toch de oorzaak van ernstige brandwonden bij kinderen. Een ongelukje zit natuurlijk in een klein hoekje en veel mensen lijken niet te beseffen dat een klein beetje thee al voor zeer ernstige brandwonden kan zorgen bij een kind. Omdat kinderen een dunnere huid hebben kan dat voor blijvende littekens zorgen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een ernstige brandwond ook in psychisch opzicht veel invloed heeft op zowel ouders als kinderen.