Lactose-intolerantie: een vaak voorkomend probleem

Iedereen heeft wel eens iemand in zijn of haar omgeving meegemaakt die te maken heeft Lactose-intolerantie. Vooral bij jonge kinderen komt het best vaak voor. Dierlijke melkproducten mogen in dat geval niet gedronken worden omdat dit kan leiden tot behoorlijk heftige maag- en darmklachten. Dat is echter niet zo eenvoudig als het lijkt omdat het in veel producten is verwerkt. Maar wat is het dan precies en wat zijn de symptomen? Hieronder kom je er alles over te weten!

© Pixabay.com

Wat is lactose?
Lactose is een suikerproduct dat een stuk minder zoet is dan andere suikers zoals sacharose en glucose. Het komt voornamelijk voor in de melk van zoogdieren, waaronder dus in melk van de koe. Dat wordt in over het algemeen veel gedronken. In sommige gevallen bevat koemelk maar liefst 5 procent lactose en dat is behoorlijk veel. Lactose wordt ook wel eens ‘zandsuiker’ genoemd.

Lactose-intolerantie
Er zijn behoorlijk wat jonge kinderen die lactose-intolerantie hebben. In dat geval is het lichaam niet in staat om lactose te verteren waardoor het in de darmen gaat gisten en voor behoorlijk heftige darmklachten kan zorgen. Veel mensen denken dat lactose-intolerantie hetzelfde is als koemelk-allergie, maar dat is absoluut niet het geval. Bij dat laatste is er namelijk sprake van een verkeerde reactie tussen het immuunsysteem van je lichaam en de eiwitten in koemelk. Vooral baby’s hebben hier last van.

Hoe ontstaat het?
Lactose komt niet alleen voor in dierlijke melkproducten maar ook in moedermelk. Lactose hoort in de darmen afgebroken te worden. Daarbij is het enzym Lactase onmisbaar. Dit breekt lactose namelijk af in glucose en galactose die beiden door het lichaam worden omgezet tot energie. Iedere baby maakt voldoende lactase aan in het lichaam maar vanaf het derde levensjaar wordt het steeds minder aangemaakt, waardoor er lactose-intolerantie kan ontstaan. Overigens loopt dat lang niet altijd uit op problemen.

Symptomen
De symptomen van lactose-intolerantie zijn vrij duidelijk. Je krijgt diarree en je ervaart steeds meer een opgeblazen. Ook krijg je problemen met je darmen. Er is sprake van lactose-intolerantie als deze klachten bij het drinken van minimaal twee glazen melk per dag ontstaan.

Ga naar de huisarts
Wanneer je kind ongeveer een half uur na het voeden last krijgt van buikkrampjes, winderigheid en diarree is er reden om extra alert te zijn. Als er ook nog eens sprake is van regelmatig huilen na de melkvoeding en als je kind slecht groeit, is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken. Deze zal onderzoeken of er sprake is van lactose-intolerantie. Dat gebeurt onder andere door de zuurgraad van de ontlasting te meten of een darmbiopsie uit te voeren.

Waar moet je op letten?
Wat kun je zelf doen om een lactose-intolerantie wat dragelijker te maken? Ga allereerst op zoek naar een goede diëtist die je helpt met het samenstellen van het juiste menu, zodat je weet wat je kunt eten en wat niet. Probeer ook zoveel mogelijk informatie in te winnen uit verschillende bronnen, zodat je weet wat het is en hoe je er mee om moet gaan. Natuurlijk is het letten op je voeding het allerbelangrijkste. Gelukkig kun je vandaag de de dag ook uitstekend en smakelijk lactose vrij eten.