Luizen en neten

Luizen… Iedereen heeft er al wel eens last van gehad. Hoofdluizen zijn minieme insectjes die zich vestigen tussen de haren van de mens, omdat het hier lekker warm en donker is. Met hun kleine pootjes houden ze zich vast aan de haren, waardoor je ze er niet zomaar uit kan kammen.

© Commons.wikimedia.org

Een luis blijft in leven door zich te voeden met mensenbloed. Verschillende keren per dag zuigt het bloed uit je hoofdhuid. Hierbij komt speeksel vrij, en dat veroorzaakt de vervelende jeuk. Luizen leggen daarenboven veel eitjes, waardoor het vaak toch even duurt om de ongewenste gasten volledig uit te roeien. Hoofdluizen komen erg vaak voor, vooral bij kinderen (omdat zij vaak met de hoofdjes dicht bij elkaar zitten en spelen en hun jasjes naast elkaar hangen). Het hebben van luizen is niets om je zorgen over te maken. Het is enkel erg vervelend.

Heb je vaak jeuk en heb je bijgevolg een vermoeden van luizen? Dan kan je dat met zekerheid vaststellen via de nat-kam-test. Was je haar grondig, buig voorover en kam je haar grondig uit wanneer het nog nat is. Voor de duidelijkheid leg je best een wit papier onder je, dan zie je ze goed vallen.

Heb je luizen ontdekt? Dan kan het behandeld worden met speciale shampoos en conditioners, maar de nat-kam-methode blijft ook erg efficiënt. Zorg ervoor dat je regelmatig de lakens wast van de persoon met luizen en week borstels en kammen na gebruik telkens in warm water om de luizen te doden. Heb je luizen, schaam je dan niet om naar de apotheker te gaan. Het komt vaak voor en heeft bovendien niets met een slechte hygiëne te maken. Verzorg je en je bent er zo weer vanaf!