Malaria

Malaria wordt ook wel moerasziekte genoemd. Het is een gekende ziekte die gelukkig in onze streken niet voorkomt. Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door parasieten.

© Commons.wikimedia.org

De mens raakt besmet wanneer men gestoken wordt door de malariamug. Vooral in Afrika is malaria een groot probleem. Wie daar ziek raakt, kan vaak ook niet aan de nodige behandeling geraken. Malaria kan je opmerken aan de volgende symptomen:

  • koortsaanvallen
  • koude rillingen
  • braken

Het is van groot belang malaria tijdig te behandelen. In minder ontwikkelde landen is dit echter vaak al een groot probleem. Wordt de ziekte niet tijdig behandeld, dan kan malaria de dood tot gevolg hebben. Wie eens de ziekte heeft gehad en er aan genezen is, is vanaf dan immuun voor de aandoening. Dat is het enige ‘voordeel’.

Ga je op reis naar een gebied waar malariamuggen frequent voorkomen, dan is preventie een noodzaak. Slaap ten allen tijde onder muskietennetten en smeer je daarnaast ook nog eens goed in met een insecticide. Draag overdag ook liefst kledij die zowel je armen als benen bedekt. Het is geen garantie, maar het kan in elk geval ook geen kwaad.