Natuurlijke hulpmiddelen tegen Bof

De meeste mensen kennen de bof (ook wel dikoor genoemd) als een kinderziekte. Toch kunnen ook volwassenen te maken krijgen met deze vervelende infectieziekte. Zo zijn er op de KU Leuven een aantal gevallen bekend geworden van de bof. Wat is de bof precies en wat kun je ertegen doen?

gemberpoeder

© Pxhere.com

De bof wordt veroorzaakt door het bofvirus en is zeer besmettelijk. Vaak begint de bof met korts en een opgezette wang door een speekselklier die is ontstoken. Alle bewegingen met de mond doen pijn. Denk dus aan eten, kauwen maar ook slikken. Er zijn geen medicijnen tegen de bof. Je wordt vanzelf beter na een of twee weken ziek zijn.

Symptomen van de bof
De incubatietijd van het bofvirus is ongeveer twee weken. Je weet dus niet meteen dat je de bof hebt wanneer je het virus bij je draagt. Aan het begin van de bof merk je dat je hoofdpijn en koorts krijgt. Ook kan het heel goed zijn dat je weinig eetlust hebt. Ook andere kwaaltjes als spierpijn en vermoeidheid kunnen optreden.
Doordat de klieren (oorklieren en speekselklieren) opzwellen, krijg je de typische zwelling van de wangen. Dit is het meest typerende symptoom van de bof. Je kunt daarnaast last hebben van een droge mond en kamp hebben in je kaken.

Natuurlijke medicijnen
Er is helaas geen medicijn op de markt dat helpt tegen de bof. Je zult dus gewoon de pijn moeten doorstaan. Gelukkig zijn er wel een aantal natuurlijke hulpmiddelen die de pijn iets draaglijker kunnen maken voor je.
1. Maak een mix van gemberpoeder en water. Door dit te deppen op het gedeelte van de mond dat pijnlijk aanvoelt kan je de pijn iets verlichten.
2. Probeer zo min mogelijk citrus tot je te nemen. Het lijkt misschien handig, al die vitamines, maar dat is het zeker niet. Het zuur in citrusvruchten kan er namelijk voor zorgen dat je meer last krijgt van je bof.
3. Door een koud of warm kompres op de gezwollen klieren te plaatsen kan je de pijn iets verlichten. Het is persoonlijk of je liever een koud of een warm kompres wilt. Allebei werken goed.
4. Drink genoeg water. Het is misschien het laatste waar je aan denkt, maar hydratatie is erg belangrijk. Zie het als de soldaten voor je lichaam om de bof te bestrijden.
5. Maak een soep waar veel groenten inzit. Door de soep wat langer te koken of door een soep te maken die gemixt is (broccolisoep of courgettesoep bijvoorbeeld) krijg je voldoende voedingsstoffen binnen zonder dat je hoeft te lijden met je krampachtige kaken. Het is namelijk enorm belangrijk om je lichaam te voorzien van voldoende voedingsstoffen.