Onderzoeken van de longen

Het meten van de functie van de longen gebeurt in de meerderheid van de gevallen met behulp van een spirometer. Een test met de spirometer is een eenvoudig onderzoek.

© Commons.wikimedia.org

Eerst en vooral is het van belang de acht uur voor het onderzoek niets van medicijnen te gebruiken. Dit kan namelijk een verkeerd beeld geven. Er wordt vervolgens een klem op je neus gezet. Je dient mooi rechtop te zitten, terwijl je je tanden en lippen om het mondstuk van de spirometer plaatst. Na even diep in te ademen, moet je krachtig blazen. Zo meet het apparaat de functie van je longen. Deze test wordt minstens twee maal herhaald, om zekerheid te verkrijgen over de resultaten. Pas nadat de exacte conditie van je longen is vastgesteld, kan een juiste behandeling worden gestart (indien nodig).

Naast de test met een spirometer, kunnen er nog enkele andere onderzoeken een verder licht werpen op je longfunctie.

  • Zo is een röntgenfoto van de borstkas soms erg nuttig. Verschillende vormen van kanker kunnen zo vastgesteld worden. Ook een verdere scan van de borstkas kan helpen.
  • In bepaalde gevallen wordt bloed genomen. Het zuurstofgehalte in het bloed kan één en ander verduidelijken. Een bloedanalyse is vooral handig in het geval van ademhalingsproblemen.
  • Tot slot kan er ook geopteerd worden voor een bronchiale fibroscopie. Met een buisje wordt dan naar de bronchiën gekeken.