Opvliegers: wat kan je eraan doen?

Ergens tussen het vijfenveertigste en vijftigste levensjaar raken de meeste vrouwen in de overgang, ook wel de menopauze genoemd. De overgang is eigenlijk de omgekeerde puberteit en een vrouw verliest hier haar vruchtbaarheid. De overgang gaat vaak gepaard met allerlei kwaaltjes zoals de opvlieger.

verfrissing

© Pixabay.com

Wat is een opvlieger?
Een opvlieger is een plotselinge hitte die zich door het hele lichaam verspreidt, het is te vergelijken met een soort benauwdheid. Ongeveer driekwart van de vrouwen in de menopauze krijgt te maken met opvliegers. Een opvlieger gaat vaak gepaard met overmatig zweten, hartkloppingen en een rode blos op de wangen en het voorhoofd. Sommige vrouwen hebben zo nu en dan een opvlieger, maar er zijn ook vrouwen die er wel twintig per dag kunnen hebben en dit erg gênant vinden.
De meeste vrouwen krijgen te maken met opvliegers twee jaar na de laatste menstruatie. Opvliegers worden kortweg veroorzaakt door hormonale veranderingen in het vrouwenlichaam die de temperatuurregeling veranderen.

Dingen die je zelf kunt doen om opvliegers te voorkomen
Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je regelmatig last hebt van opvliegers. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je aan kunt passen aan je levensstijl waardoor je opvliegers kunt voorkomen of in ieder geval beter in de hand hebt.

menopauze

© Pixnio.com

– Drink zo min mogelijk koffie en thee.
– Stop met roken of rook in ieder geval zo min mogelijk.
– Zorg ervoor dat het niet te warm wordt in de ruimte waarin je jezelf bevindt. Zet de verwarming niet te hoog en zorg ervoor dat er ‘s zomers in de woon- en slaapkamer een ventilator staat.
– Zorg ervoor dat je jezelf in laagjes aankleedt. Wanneer je een opvlieger aan voelt komen kan je dan wat laagjes verwijderen waardoor je het al snel een stuk koeler hebt.
– Vervang jouw donsdeken waar je onder slaapt door een aantal laagjes van dunne dekens. Zo weet je zeker dat je in de nacht niet oververhit raakt.
– Drink zo min mogelijk alcohol. In plaats daarvan kan je bijvoorbeeld koele alcoholvrije cocktails drinken. Koele drankjes zijn enorm goed.
– Vermijd hete baden of douches, ga in plaats daarvan in een lauw bad.

Gênant: een opvlieger in het openbaar
Wanneer je in het openbaar een opvlieger op voelt komen, kan dit best wel naar zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je bij je kunt dragen om je opvlieger te maskeren of onder de duim te houden.
Ten eerste is het altijd handig om een flesje water bij je te dragen. Zo koelt je lichaam zichzelf meteen af. Verder kunnen wat zakdoekjes ook geen kwaad. Ook kan je een kleine deodorant meenemen (roller is beter voor de huid) als je onzeker bent over het vele gezweet. Mocht je veel in je gezicht gaan zweten tijdens een opvlieger, vergeet dan ook niet om wat make-upspullen in je tas te houden.