Overweeg je een tatoeage? Lees eerst even dit!

Enthousiast over de tatoeage die u in de toekomst wil laten zetten? Denkt u erover na om een mooie vlinder of een stoere schedel te nemen? Enige plannen om een tattooshop te zoeken voor een tweede? Misschien moet u nog eens twee keer nadenken voordat u een beslissing neemt.

© Pixabay.com

Een Beetje Geschiedenis
Wanneer we aan een tattoo denken, zullen sommigen beweren dat deze vorm van het permanente versieren van het lichaam nog maar recentelijk populair is geworden in Europa, maar de waarheid is dat deze talentvolle techniek al oud is.

De kunst van het tatoeëren bestaat al heel lang. Egyptische mummies hebben ons vertelt dat de Oude Egyptenaren al tattoos lieten zetten 2000 jaar voor Christus. Zelfs de mysterieuze Ötzi, die ongeveer zo’n 5350 jaar geleden leefde, had tatoeages.
Tattoos hebben al heel lang bestaan en vele volkeren over de hele wereld gebruikten ze vroeger en gebruiken ze nu. En toch ontdekken we nog steeds nieuwe feiten over deze sierlijke kunst.

Niet zo onschuldig
We weten al dat de pigmenten in inkt gebruikt voor tatoeages in het lymfesysteem terechtkomt.

Het lymfesysteem is een stelsel van weefsels, vaten, en organen in het lichaam die vocht afvoert. In dit stelsel zit ook iets wat we vaak beter kennen als de klieren. Hun doel is om het lymfevocht weg te voeren. Als dit vocht vreemde cellen of ziekteverwerkers bevat, worden de lymfocyten, ook wel genaamd de witte bloedcellen, geprikkelt. Ze vermenigvuldigen zich en bestrijden deze ziekte. Vaak is het de klieren in de hals die opzwellen wanneer er een infectie of andere ziekte optreedt.

Tatoeëren is het aanbrengen van inkt onder de opperhuid en in de lederhuid met een steriele naald. De kleurstoffen van welke kleur dan ook komen zo dieper in het lichaam terecht en dus uiteindelijk in de klieren. Vaak is het ontdekt dat ze dezelfde kleuren dragen als de tatoeage omdat ze verantwoordelijk zijn voor het zuiveren van de gebieden waar de tekening staat.

Wat we nog niet weten
Dat ze het lymfesysteem onnatuurlijke kleuren konden geven is iets dat we al wisten. Wat we nog niet zo lang geleden achter zijn gekomen is wat er nog allemaal in het lichaam terechtkomt als u een tattoo laat zetten.

Vaak komen er niet alleen kleurstoffen vrij, maar ook bewaardmiddelen en verontreinigende stoffen zoals chroom, cobalt, mangaan, en nikkel. Recente onderzoek gedaan door het ESRF in Grenoble, Frankrijk, heeft ontdekt dat deze stoffen ook geraken in de klieren. Het zijn microscopische deeltjes, maar wat voor effect dit kan hebben op ons lichaam is iets wat we nog niet weten. Hoe ze kunnen reageren in zo een klein formaat is iets wat we kunnen vergelijken, zelfs niet met grotere deeltjes.

Het is dus oppassen geblazen wanneer u beslist een tatoeage te zetten! Het blijkt dat we nog niet alles weten over deze vorm van kunst.