Zijn prenatale cursussen een must?

Wanneer je zwanger bent, komt er heel veel nieuws op je pad. Je lichaam begint te veranderen, je voelt je anders en er is ook nog eens een kindje op komst. Redenen genoeg om je misschien overweldigd te voelen. Sommige vrouwen vinden het een van de mooiste periodes uit hun leven, terwijl anderen gewoon niet kunnen wachten totdat ze hun kindje in hun armen kunnen sluiten. Je moet veel gaan regelen tijdens deze periode en dan heb je ook nog een groot aanbod aan verschillende zwangerschapscursussen. Zijn deze cursussen de moeite waard? Dat is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke behoeftes.

© publicdomainpictures.net

Wat leer je tijdens een cursus?
Cursussen voor zwangere vrouwen komen in allerlei verschillende vormen voor. Je hebt misschien wel van zwangerschapsyoga of -gym gehoord. Wat is het verschil tussen de twee? Gym voor zwangere vrouwen is als het ware een milde vorm van sporten die ervoor zorgt dat je fit en soepel blijft tijdens je zwangerschap. Dit helpt tijdens de bevalling, aangezien je lichaam zo fit mogelijk moet zijn om zo’n grote prestatie te leveren. Dat is de reden waarom veel vrouwen kiezen voor zwangerschapsgym. De yoga variant richt zich (zoals de naam al aangeeft) meer op yoga. Er worden dus ander soorten oefeningen gedaan. De yoga is aangepast op de behoeftes van zwangere vrouwen. Daarnaast is het ook een rustgevende cursus. Er wordt vaak aandacht besteedt aan zaken zoals een goede ademhaling en een goed postuur. Dit zijn twee dingen die je kunnen helpen tijdens de bevalling, maar die je bij zwangerschapsgym vaak niet zal leren.

Voor wie is het?
Sommige moeders zullen zweren bij een zwangerschapscursus, terwijl anderen het prima zonder hebben gedaan. De keuze voor een cursus is ontzettend persoonlijk. Er zijn een paar dingen die je jezelf kunt afvragen tijdens het maken van deze overweging:

  • Ben ik angstig voor de bevalling?
  • Ben ik op zoek naar sociale contacten met andere zwangere vrouwen?
  • Wil ik mijn partner betrekken bij het zwangerschapsproces?
  • Wil ik leren hoe mijn partner me kan ondersteunen tijdens de bevalling?

Wanneer je één van deze vragen positief hebt beantwoord, dan is een zwangerschapscursus misschien wel de perfecte keuze voor jou. Dit zijn namelijk de vier voornaamste redenen waarom vrouwen baat hebben bij dit soort cursussen. Je kunt jezelf namelijk ook fit houden door te wandelen tijdens je zwangerschap. Het zijn vooral de sociale aspecten en de tips die je oppikt die een zwangerschapscursus waardevol maken. Dit is vaak ook de reden waarom vrouwen die hun tweede kind verwachten minder snel kiezen voor een cursus. Zij zijn inmiddels al bekend met het hele proces en hebben vaak ook al een grotere sociale kring met meer (aanstaande) moeders. Herken je jezelf niet in één van deze vier vragen? Dan is een cursus misschien wel een overbodige luxe voor jou. Houd jezelf fit met een dagelijkse wandeling of fietstocht en je bent er helemaal klaar voor.