Prikkelbare darmen, wat is het en hoe ga je ermee om?

Wanneer je prikkelbare darmen hebt, heb je regelmatig last van buikkrampen, onrustige darmen en/of problemen met de stoelgang. Het kan heel vervelend zijn en kan op de meest ongelukkig momenten op komen zetten. Het wordt ook wel het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) genoemd, ofwel Irritable Bowel Syndrome (IBS) in het Engels.

© Pixabay.com

Hoe ontstaat het?
Waarom en hoe prikkelbare darmen ontstaan, is niet duidelijk. Het ene onderzoek toont aan dat het komt door te weinig vezels, terwijl een ander onderzoek beweert dat melkproducten de oorzaak zijn. Hopelijk kunnen toekomstig onderzoeken hier meer duidelijkheid over geven. Wel is duidelijk dat het niet ernstig is en er geen verhoogde kans is op darmkanker.

Wat zijn de symptomen?
Prikkelbare darmen kunnen diverse klachten geven. Allereerst ervaart iemand gedurende lange tijd en op regelmatige basis buikpijn. Die buikpijn kan zo snel weer weggaan als dat hij gekomen is, en begint vaak nadat er een maaltijd genuttigd is. Deze buikpijn gaat vaak gepaard met één of meerdere van de volgende symptomen:
– Een opgeblazen buik gepaard met veel gasvorming. Vaak nemen na een bezoekje aan het toilet de klachten iets af.
– Waar sommigen meerdere keren per dag op de wc zitten, kunnen anderen daarentegen juist heel slecht naar het toilet. Loze aandrang of het gevoel dat je nog niet klaar bent, is ook normaal.
– De ene keer dikke ontlasting en de andere keer juist dunne/waterige ontlasting.
– Slijm bij de ontlasting.
– Een pijnlijke dikke darm wanneer je op je buik drukt.

In mindere mate kun je ook nog last hebben van onder andere misselijkheid, stress, vermoeidheid, klachten bij plassen, angst en depressieve klachten.

Een bezoekje aan de huisarts
Wanneer je je ongerust maakt, is het sowieso raadzaam om naar de huisarts te gaan. Ga daarnaast naar de huisarts wanneer:
– Je meer dan 3 kilo af bent gevallen afgelopen maand zonder duidelijke redenen.
– Je koorts hebt of een lage buikpijn hebt.
– Er bloed bij de ontlasting zit.
– Je langer dan 2 weken last hebt van diarree of juist obstipatie die maar niet overgaat.
– De klachten zijn begonnen nadat je de tropen of het Middellands Zeegebied hebt bezocht.
– Je ouder bent dan 50 jaar of wanneer het je stoort in je dagelijks functioneren.
– Darmkanker voorkomt in de familie.
– Je denkt dat het een verband heeft met je menstruatie of met je medicijnengebruik.
– Het komt door inname van voedingsmiddelen, melk, kunstmatige zoetstoffen, alcohol of ligtproducten.

Wat je zelf kunt doen om klachten te verminderen
Allereerst is het belangrijk om goed op je voeding te letten en gezond te eten. Weet je dat je klachten verergeren bij bepaalde voedingsmiddelen? Probeer die dan zoveel mogelijk te vermijden. Teveel vet en een onregelmatig eetpatroon zijn ook dingen waar je op kunt letten. Daarnaast is het uiteraard ook heel belangrijk om voldoende water te drinken, voldoende te bewegen en stress te vermijden. Door stress kunnen de klachten namelijk verergeren. Verder kunnen bepaalde medicijnen helpen, waaronder antidepressiva, probiotica en pepermuntolie.