Het RSV Virus is gevaarlijk voor jonge kinderen!

Natuurlijk, we krijgen allemaal wel eens een griepje. Vooral in de wintermaanden worden veel mensen aangestoken door een virus. Sommigen van die virussen kunnen ontzettend vervelend en hardnekkig zijn. In sommige gevallen is een virus zelfs erg gevaarlijk Het Respiratoir Synctiaal Virus (kortweg RSV) is zo’n virus. Het is een zeer besmettelijk virus bij jonge kinderen en komt vooral heel veel voor in de wintermaanden. Hieronder wordt alles over dit virus verteld.

© Flickr.com

Vrijwel ieder kind krijgt het
RSV is een veel voorkomend virus bij kinderen en daarmee direct ook een heel belangrijke oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen. Bijna driekwart van alle kinderen worden binnen een jaar nadat ze geboren zijn besmet met dit virus. Vrijwel alle kinderen van twee jaar hebben het virus een keer gehad. Een heel klein gedeelte daarvan(maximaal 2%) wordt daar zo ziek van dat ze in het ziekenhuis terecht komen. Overigens kunnen kinderen het virus meerdere keren krijgen, al is het dan wel vaak in een veel mildere vorm.

Symptomen
Het is in sommige gevallen belangrijk om het RSV virus te herkennen. In het begin van de ziekte is dat vrij lastig omdat de infectie heel veel op een gewone verkoudheid lijkt. Denk daarbij aan symptomen als een verstopte neus, loopneus, droge hoest, piepende ademhaling en soms ook lichte koorts. Wanneer de infectie zich uitbreidt naar de luchtwegen, ontstaan er (vooral bij jonge kinderen) andere klachten zoals een verminderde eetlust, koorts, braken, uitdrogingsverschijnselen en ademhalingsproblemen. Ook kunnen handen, voeten en lippen blauw kleuren. Wanneer dat laatste het geval is, is het zaak om zo snel mogelijk een arts te waarschuwen. Hetzelfde geldt wanneer het kind last krijgt van ademhalingsproblemen. Houd altijd in het achterhoofd dat een RVS infectie heel snel erger kan worden.

Gevaarlijk voor jonge kinderen
Hoewel iedereen besmet kan worden door dit virus, is het eigenlijk alleen gevaarlijk voor jonge kinderen. Vooral te vroeg geboren baby’s of baby’s die al verzwakt zijn vormen een behoorlijke risicogroep. Hetzelfde geldt trouwens voor baby’s met een chronische ziekte of minder ontwikkelde luchtwegen. RVS kan namelijk in het slechtste geval uitmonden in een longontsteking of een zeer ernstige infectie van de luchtwegen. Hoewel de infectie meestal vanzelf of met lichte medicatie over gaat, is het altijd belangrijk om goed het verloop van de ziekte in de gate te houden bij kleine kinderen. Bij twijfel is het altijd verstandig om een arts te bellen. Je kunt immers beter een keer voor niets een arts gewaarschuwd hebben dan dat je achteraf spijt hebt dat je het niet hebt gedaan. Wanneer kinderen op jonge leeftijd een RSV infectie oplopen kan dit ook nog eens blijvende gevolgen hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat deze kinderen later een veel grotere kans hebben om astma te krijgen.