Soorten hartklepaandoeningen

Het hart is het belangrijkste orgaan in ons lichaam. Het is een zeer ingewikkeld orgaan met vier kamers en tal van spieren. Bij elke hartslag trekken de twee voorkamers samen. Dit zorgt ervoor dat bloed in de kamers wordt gepompt.

© Pixabay.com

Er zitten hartkleppen tussen de voorkamers en de gewone kamers die ervoor zorgen dat het bloed in de juiste richting wordt gevoerd. Op zich is dit niets om bij stil te staan. Gewoonlijk moeten wij niet nadenken over hoe we moeten ademen. Tot het natuurlijk misgaat!

Een hartklep kan namelijk beschadigd raken, waardoor er problemen ontstaan met deze bloedstroom die anders zo vanzelfsprekend is. Er zijn twee grote categorieën van hartklepproblemen.

  • De eerste soort is klepstenose. Dit houdt in dat de opening van de hartklep vernauwd is. Hierdoor kan het bloed niet goed doorstromen. Vernauwing kan ontstaan door veroudering, vergroeiing of door kalk.
  • Daarnaast is ook klepregurgitatie (ook wel klepincompetentie, klepinsufficiëntie) mogelijk. Dit wordt ook wel eens een ‘lekkende hartklep’ genoemd. De hartklep sluit dan niet meer goed, waardoor bloed dus kan lekken. Een lekkende hartklep ontstaat door beschadiging of uitrekking.