Staan of zitten op de werkplek

Achter een bureau kun je ook staan. Bureauwerk wordt nog te veel zittend gedaan. Afwisselend zitten en bewegen is het beste. De dertig minuten regel is geïntroduceerd.

© pixabay.com

Gezondheid
Het is alom bekend dat mensen vooral met een kantoorfunctie te lang zittend werk doen. Langdurig zitten is echter niet gezond. Afwisseling in zitten, staan en bewegen brengt heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Steeds meer bedrijven zorgen ervoor dat werknemers kunnen kiezen tussen staand of zittend werk. Ook kunnen ze de werknemers de keuze geven om af te wisselen.

Dertig minuten
Permanent dezelfde houding is schadelijk voor je rugspieren. Door af te wisselen in houding werk je niet alleen aan een betere houding, maar het bevordert ook de concentratie en focus. Omdat langdurig recht staan aanleiding kan geven tot overbelasting is er de dertig minuten regel bedacht. Dertig minuten zitten en vervolgens bewegen en staan. Om te kunnen afwisselen van houding, is een zit sta bureau een optimaal kantoormeubel. Er zijn diverse modellen zoals een handmatig verstelbaar bureau of een elektrisch variant waarbij de hoogte verstelbaar is.

Routine
Staand werken is heel anders dan zittend werken. Ben je altijd gewend om te zitten achter je bureau, dan zal je het staand werken moeten opbouwen. Begin eerst met vijf minuten staan per keer en bouw dat langzaam uit naar ongeveer een half uur. Het is geen probleem als je enige vermoeidheid voelt, want bij het zitten ervaar je ook vermoeidheid. Om routine op te bouwen is een planning een goed middel. Breng in kaart wat je allemaal doet en probeer dit zowel zittend als staand uit. Activiteiten die je gemakkelijk staand kan uitvoeren op het werk zijn telefoongesprekken voeren, overleggen en achter je computer werken.

Te weinig bewegen is slecht voor je. De werkgever dient te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dat begint met het ontwikkelen van een goed arbobeleid en een beschrijving van de risico’s in een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Vervolgens zal er een Plan van aanpak opgesteld worden wat aangeeft hoe de risico’s aanpakt worden. Afwisseling is belangrijk wanneer we zittend werk of beeldschermwerk verrichten. Met behulp van een zit sta bureau kunnen we zitten en staan afwisselen.