Stress of burn-out?

De laatste jaren is het steeds gebruikelijker geworden dat mensen last hebben van een burn-out. De meeste mensen kennen wel eens iemand die een burn-out heeft gehad. Het is vrij duidelijk dat burn-out veroorzaakt wordt door teveel hooi op je vork nemen, door jezelf teveel bloot te stellen aan stress. Maar wat is nu het wezenlijke verschil tussen stress en een burn-out? Iedereen heeft namelijk wel eens last van stress, maar wanneer wordt dit zoveel dat het een burn-out kan worden?

© Pexels.com

Wanneer vormt stress zich tot een burn-out?
De symptomen van een burn-out zijn eigenlijk als het ware een depressie en een grote mate van stress samengevoegd. Het is erg lastig om te bepalen wanneer reguliere stress zich omvormt tot een burn-out. Stress is als het ware zoveel opgebouwd dat het een burn-out wordt. Je zou een burn-out dus kunnen omschrijven als een te lange blootstelling aan een te grote hoeveelheid stress.

Stress zelf kan dus vrij onschuldig zijn, maar wanneer dit zich opstapelt dan kan het een burn-out worden. Een burn-out kan dus niet ontstaan wanneer je niet bloot wordt gesteld aan stress, maar stress hoeft niet meteen te betekenen dat je een burn-out krijgt.

Stress hoef je dus niet te zien als iets ergs op zich, een burn-out wel. Je kunt stress amper voorkomen, het is vrijwel niet mogelijk om te leven zonder stress. Iedereen heeft wel eens stress. Een burn-out is wel te kenmerken als een stoornis. Een burn-out zorgt er namelijk voor dat je een ander persoon wordt, een ander persoon dan wie je ooit was.

De cirkel van de stress en de burn-out
Er is dus een duidelijk verschil te zien tussen het hebben van simpele stress en het hebben van een burn-out. Verder zorgen deze ervoor dat je als het ware in een cirkel terechtkomt waar je niet meer gemakkelijk uit komt. Stress stapelt zich op waardoor je burn-outverschijnselen krijgt. Je kunt de stress niet zo snel verwerken als vroeger, waardoor de stress zich nog meer opstapelt waardoor je het nog minder kunt verwerken. Uiteindelijk zak je een keer in.
Typische verschijnselen van een burn-out zijn concentratieproblemen en het hebben van weinig puf en energie.

De enige oorzaak van een burn-out
Je hoeft niet bang te zijn dat je bij een bepaalde hoeveelheid stress ineens een burn-out oploopt. Stress is namelijk lang niet de enige oorzaak van een burn-out, er zijn verschillende factoren die samenwerken om een burn-out tot leven te wekken. Denk aan een nare gebeurtenis die je leven uit balans brengt, zoals een overlijden in de naaste familie.

De symptomen van een burn-out en stress naast elkaar
Wat dus goed is om te beseffen is dat stress niet meteen een burn-out hoeft te betekenen, maar dat dit zich met de tijd wel zo kan vormen. Hieronder daarom een aantal eigenschappen van een burn-out en stress op een rij.

Stress vs. burn-out
Stress zorgt ervoor dat jij je teveel inzet, bij een burn-out is er vaak sprake van weinig tot geen inzet.
Bij stress ervaar jij jouw emoties vaak sterker, bij een burn-out worden deze vaak zwakker.
Wanneer je stress ervaart word je soms hyperactief, bij een burn-out krijg je een gevoel van hulpeloosheid.
Stress kan leiden tot angst, een burn-out tot depressie.