De strijd aangaan met slaapapneu

Wat is slaapapneu?
Slaapapneu is een aandoening die zich tijdens de slaap voordoet. De ademhaling stokt tijdens de nachtrust en hierdoor komt er geen zuurstof in de longen. Deze stokkende ademhaling kan wel tientallen seconden aanhouden en leidt tot een ophoping van CO2 in het bloed. Als het CO2 gehalte en het gebrek aan zuurstof te ver oploopt reageert het lichaam uit automatisme op dit gebrek aan zuurstof door de persoon een seintje te geven om wakker te worden en naar adem te happen. Het is een goed ontwikkeld mechanisme, maar leidt tot een onrustige nachtrust en een verstoring van het slaap-waak ritme. Slaapapneu is een serieuze aandoening waar mensen veel hinder van ondervinden, zowel ‘s nachts als overdag na het ontwaken.

┬ę commons.wikimedia.org

Wat is de oorzaak van slaapapneu?
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten slaapapneu. Centrale Slaap Apneu doet zich voor wanneer de hersenen niet goed genoeg een signaal sturen om de ademhaling te reguleren. Er doen zich dan geen ademhalingsbewegingen voor en de ademhaling stokt. Deze vorm van slaapapneu komt het meest voor bij kleine kinderen en volwassenen met aangeboren ziekten, hart- en vaatziekten of cerebro-vasculaire ziekten. Sommige medicijnen kunnen dit ook teweeg brengen. De andere vorm van slaapapneu die we kunnen onderscheiden is het Obstructief Slaap Apneu Syndroom. Dit is de meest voorkomende vorm van slaapapneu en doet zich voor als er een obstructie van de luchtwegen is. Er zijn hiervoor diverse oorzaken te onderscheiden. Zo kan erfelijkheid een rol spelen, maar ook roken of afwijkingen of klachten aan de keel, neus, mond, kaak of oren.

Wat zijn de symptomen van slaapapneu?
Slaapapneu is niet altijd even eenvoudig om te constateren. Het probleem doet zich voor tijdens de slaap en de meeste symptomen tonen zich dan ook alleen wanneer men zich er niet bewust van is. Zo kun je tijdens de slaap last hebben van:

  • luid snurken
  • ademstops
  • nachtelijk zweten
  • veel woelen

Toch is het zeker mogelijk om bij jezelf te constateren of je last hebt van slaapapneu. Na het ontwaken kun je last hebben van de volgende klachten:

  • hoofdpijn na het ontwaken
  • vermoeidheid
  • gebrek aan energie
  • droge mond
  • pijnlijke keel
  • geheugen- en concentratieproblemen

Wat te doen bij slaapapneu?
Het diagnosticeren van slaapapneu is een ingewikkeld proces. Maar al te vaak wordt het probleem niet direct herkend en worden de vage klachten toegeschreven aan andere aandoeningen. Het daadwerkelijk constateren van slaapapneu gebeurt vaak door middel van slaaponderzoek. Als er eenmaal slaapapneu is geconstateerd kan dit wel op diverse manieren worden behandeld. Zo kan een verandering in leeftijd, zoals het stoppen met roken of afvallen, al veel verschil maken, maar ook het dragen van een beugel tijdens het slapen kan uitkomst bieden bij milde vormen van slaapapneu. In ernstigere gevallen kan er gebruik worden gemaakt van drukbeademing als levenslange behandeling of kan een operatie uitkomst bieden.