Symptomen afasie

Afasie, een taalstoornis ontstaat meestal na een beroerte, hersenbloeding of tumor. Afasie kan dan voorkomen in verschillende vormen en gradaties. Er zijn milde vormen, waarbij de persoon in kwestie wel nog kan spreken. Zij hebben enkel problemen om uit hun woorden te komen. Bij de ergere vormen daarentegen is het mogelijk dat de patiënt helemaal niets meer zegt.

© Flickr.com

Afasie is nooit aangeboren. Daarenboven weet de patiënt perfect wat er aan het gebeuren is. Het denken is namelijk niet aangetast. Dit zorgt er vaak voor dat de patiënt zich depressief en hulpeloos begint te voelen. Bovendien kan er door afasie een echte isolatie ontstaan, gezien het voor de persoon met afasie extreem moeilijk is contact te leggen met andere mensen. Dit zijn enkele van de meest gekende symptomen van afasie:

  • moeite om de juiste woorden te vinden
  • moeite om te spreken
  • verkeerde woorden gebruiken in een bepaald gesprek
  • moeite om anderen te begrijpen
  • moeite met lezen en schrijven

Personen die plots geconfronteerd worden met afasie, zijn bijna verplicht zich toe te leggen op gebarentaal. Vooral bij de ernstige vormen, waarbij spreken volledig niet meer kan, worden lichaamstaal en mimiek enorm belangrijk. Het is vaak de enige communicatiemethode voor deze mensen.